Vođa švedskog desnog centra Savez odustao od formiranja vlade

Foto: EPA

VOĐA Umjerene stranke, Ulf Kristersson, rekao je danas da nije uspio dobiti dovoljnu potporu za koalicijsku vladu desnog centra, zbog čega predsjednik parlamenta treba predložiti novog kandidata za premijera. Švedska je u političkom zastoju od izbora 9. rujna, na kojima ni Savez, predvođen Kristerssonom, niti blok stranaka lijevog centra nisu dobili dovoljno glasova, potrebnih za većinu, a oba su bloka odbacila dogovor s protumigrantskim Švedskim demokratima.

"Za sada sam učinio što sam mogao"

Kristersson je rekao u petak kako je spreman pokušati formirati manjinsku vladu, bez svih članica četveročlanog Saveza, ali su članice bloka, Liberalna i Centristička stranka, odbile podržati Kristerssonov plan. "Za sada sam učinio što sam mogao", poručio je Kristersson danas, nakon što je predsjedniku parlamenta rekao da za sada odustaje od pokušaja formiranja vlade.

Predsjednik parlamenta može četiri puta pokušati pronaći premijera, kojeg će potvrditi parlament ili slijede novi izbori. Predsjednik je parlamenta rekao da će razgovarati sa strankama u ponedjeljak i ponuditi drugom vođi zadatak formiranja vlade. To će vjerojatno biti Stefan Lofven, vođa socijaldemokrata i trenutni tehnički premijer, kojemu je parlament izglasao nepovjerenje 25. rujna.

Ako drugi kandidati ne uspiju formirati vladu, Kristersson će dobiti drugu šansu. "Razočaran sam što (Savez) propušta šansu formirati novu vladu, s novom politikom. Još sam uvijek spreman biti premijer i voditi vladu Saveza", rekao je Kristersson.

Pročitajte više