Vojni analitičar o dronu: Rusija ima motiv provjeriti reakciju NATO-a

VOJNI analitičar Ivica Mandić komentirao je pad bespilotne letjelice u Zagrebu. Rekao je da mu je "izvan pameti pomisliti da bi to radila Ukrajina" i dodao da smatra da je dron poslala Rusija.

Vojni analitičar Ivica Mandić rekao je da je, sudeći po dosadašnjim informacijama, moguće da je cilj bespilotne letjelice bila provjera nadzora i zaštite zračnog prostora.

"Nije prvi put da se takve operacije događaju niti će biti zadnji put. Izvan pameti mi je pomisliti da bi to radila Ukrajina zbog pomoći koju joj je Zapad pružio. Onaj tko bi imao motiv provjeriti reakciju zračne obrane čitavog NATO saveza je Ruska Federacija", rekao je Mandić za Dnevnik Nove TV.

Kaže da nema razloga za dizanje panike

Mandić je također rekao da nema razloga za dizanje panike, ali da je potrebno iz ovog incidenta naučiti neke lekcije.

"Nisu tu u pitanju samo tehničke priče i tehnička zaštita. To je jedna priča. Druga priča je posve strukturna, a tiče se toga da za nova vremena trebamo donijeti i novi Zakon o obrani", rekao je.

"Kada biste počeli čitati Zakon o obrani, pa i proučavati razne ovlasti, vidjeli biste da su oružane snage ustrojene za mir, a ne za rat. Da teroristi u zrakoplov stave prljavu bombu s namjerom da se zabiju u maksimirski stadion, danas nitko u državi, pa ni predsjednik, nema pravo zapovjediti obaranje tog zrakoplova", pojasnio je Mandić.

Pročitajte više