Vojska DR Konga ubila 22 pobunjenika

VOJSKA na istoku Demokratske Republike Kongo tvrdi da je ubila 22 ruandanska Hutu pobunjenika u sukobima na trgovačkom potezu koji su pobunjenici zaposjeli.

Radi se o vojnoj ofenzivi koje je vojska počela provoditi na potezu od gradića Gome na granici s Ruandom do gradića Ishashe blizu Ugande. Tamo je cesta koja je ključna za promet robe između lokalnih sela u DR Kongu, Ugandi i Ruandi, a koja se nalazi blizu parka Virunga, koji drže pobunjenici, njih oko 6000.

Radi se o bivšim suborcima generala Larenta Nkunde, pripadnika etničke grupe Tutsi, koji je do nedavno vodio pobunu protiv vlade, ali je početkom ove godine pristao integrirati svoje snage u regularnu vojsku. Pobunjenici su napustili Nkundino zapovjedništvo, i sad se vojska bori protiv njih.

Vojna akcija iskorjenjivanja pobunjenika natjerala je oko 100 000 ljudi iz područja u bijeg iz domova.

To bi moglo stvoriti humanitarni problem, budući da je vojska sad zaposjela cestu, i tamo dovodi pojačanja, pa humanitarni radnici ne mogu doći do izbjeglica.

Prije nekoliko tjedana su se zapovjednici vojski Ugande, Ruande, DR Konga i Burundija dogovorili oko zajedničke akcije protiv Hutu pobunjenika, budući da su oni stacionirani upravo na području na kojem te četiri države graniče i da svima predstavljaju problem.

J.D.

Pročitajte više