Vozači saniteta iz Varaždina: Umjesto da vozimo pacijente, mi razvozimo hrpu paketa

Screenshot: RTL

Vozači saniteta iz Varaždinske županije, uz pacijente, prevoze i poštu. Radnici, među kojima već neko vrijeme ključa nezadovoljstvo, najavljuju prosvjed.

RTL je objavio fotografije sanitetskog vozila u kojem se na mjestu za pacijente nalazi hrpa pošiljaka koje vozači saniteta iz Varaždina razvoze po zagrebačkim bolnicama.

"Sanitet pruža usluge transporta Varaždinskoj bolnici paketa i svih ostalih paketa koji su potrebni za Zagreb. Pa nismo mi dostavna služba, mi vozimo pacijente, a ne pakete i ostale stvari, a i to se sve skupa naplaćuje", kazao je voditelj Odjela za sanitet u Sindikatu Zajedno Vladimir Markuš.

Bolnica plaća 70 kuna po paketu

I to 70 kuna po paketu, koje Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije naplaćuje od Varaždinske bolnice. Ovaj je ugovor sklopljen prije 11 godina. Potpisala ga je bivša uprava, ali za sadašnjeg ravnatelja Zavoda - ništa sporno.

"To nisu paketi poštanski, to su materijali i uzorci iz Varaždinske bolnice koji se voze u kliničke bolnice i kliničke bolničke centre u Zagrebu, koji ne mogu ići običnom poštom", rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec.

"To zahtijeva specijalno vozilo koje to vozi, pa to se ne može voziti u prostoru u kojem se voze pacijenti. To je nedopustivo", govori sindikalist Markuš.

Beroš: Meni to ne izgleda logično

I dok ravnatelj tvrdi - nisu jedini koji ovako rade, sindikat tvrdi suprotno.

"Vozač koji to stalno radi se svako jutro svađa oko toga, jer puno vremena gubi, čak više vremena nego da razvozi pacijente po bolnicama", kazao je vozač saniteta u NZHM-u Varaždinske županije Ladislav Juhas.

Ministar Beroš, čini se, ne zna za ovu praksu. "Po meni to ne izgleda logično. Imaju li toliko slobodnog vremena pa da mogu koristiti sanitet za prijevoz pošiljaka? Ne mogu vjerovati da je tome tako", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vozači: Ravnatelj nas terorizira

Nezadovoljstvo među radnicima ključa već dulje vrijeme. Traže hitnu smjenu ravnatelja. Optužuju ga za mobing, ali i neisplatu covid-dodatka.

"On je u najmanju ruku diktator. Terorizira svoje radnike. Prijetnje otkazima, očitovanja za banalne stvari koje nisu ni od kakve važnosti", kazao je vozač saniteta Juhas.

"To je potpuno netočno, ja u životu nisam podigao glas, a pogotovo ne nekoga mobingirao", odgovorio mu je ravnatelj Smoljanec.

Ravnatelj: Nisu se pojavili na sastanku

Cijela situacija trebala se riješiti na sastanku.

"I kad je došlo vrijeme sastanka koji su oni odredili da bude u 11 sati, nisu se pojavili. Ja sam ih zvao u pola 12, javio se njihov povjerenik, gospodin Juhas, i rekao da on nema što sa mnom razgovarati, da je sve utuženo i poklopio slušalicu", kazao je ravnatelj Smoljanec.

Radnici za ponedjeljak u Varaždinu najavljuju i mirni prosvjed, između ostalog s porukom: trebamo se brinuti za pacijente, a ne za poštu.

Pročitajte više