Vratili ih s grčko-makedonske granice zbog crvene boje

NEDOLAZAK juniorskog nogometnog tima na turnir u makedonskom Prilepu, bio je povod još jednom oštrom "prepucavanju" između Makedonije i Grčke. Naime, grčki granični policajci zaustavili su jučer grupu grčkih državljana, juniorski nogometni sastav koji je išao na turnir, inače pripadnike makedonske manjine pri izlasku iz Grčke.

Crveni dres

Službeno priopćenje grčkih vlasti je objasnilo kako im nije omogućen izlaz iz te zemlje, jer nisu imali uredne dokumente za izlaz. Točnije, svi su trebali nove putovnice. No, kako pišu mediji u Makedoniji, razlog zabrane izlaska iz zemlje bio je drukčiji.

Naime, nogometni klub pojavio se na granici u crvenim makedonskim bojama, kao i nekim obilježjima makedonske manjine. To je razljutilo granične policajce koji su ih pod izgovorom novih putovnica, vratili nazad u Grčku. Događaj na granici izazvao je reakciju i službenog Skopja.

Zabrana ne vodi ka zaboravu

"Očigledno je kako je netko shvatio da je riječ o Makedoncima. Samo mi nije jasno što se misli postići s ovim činom. Zar Grci misle da će makedonska manjina zaboraviti tko su oni zapravo, ako im se zabrani ulazak u Makedoniju", kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Zoran Petrov u izjavi za makedonske medije. 

Prije mjesec dana zabilježen je sličan incident na granici između Grčke i Makedonije. Tad su grčki pogranični policajci odbili dati dozvolu za ulazak u tu zemlju grupi makedonskih kolega novinara, jer su krenuli na skup Makedonaca koji žive u Grčkoj. Štoviše, Grci su tim povodom izdali i priopćenje u kojemu je stajalo kako novinari nisu imali akreditacije.

Ne priznaju makedonsku manjinu

No, nekoliko dana kasnije saznala se cijela istina kad je predsjednik vlade Grčke Kostas Karamansil pismeno obavijestio makedonskog premijera Nikolu Gruevskog kako u Grčkoj nikada nije bilo makedonske manjine! Štoviše, u pismu se navodi kako je spominjanje makedonske manjine neosnovano i bez poštovanja.

Razmirice na granici traju već dugo vremena pa je tako zabilježeno kako su svojedobno Makedonci zabranili prolaz grčkim vojnicima u sastavu KFOR-a prema Kosovu, dok su Grci zabranili slijetanje predsjedničkog zrakoplova Makedonije u Ateni, jer je na sebi imao makedonsku zastavu koju Grci ne priznaju. Još prije zabranili su prelet preko Grčke, zrakoplovima makedonske zračne kompanije, jer nose ime "Makedonija".

I.Ć.
Foto: AFP

Pročitajte više