Vratio se Vice "Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti" Mihanović

Foto: FaH

S NAJAVOM lokalnih izbora, Vice Mihanović, predsjednik splitskog HDZ-a i doktor znanosti, vratio se u centar medijske pažnje. Danas je na konferenciji za novinare otkrio kako on nije poput splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića i ne zove novinare iako je bio izložen neistinama ili nečem tome sličnom. Iz konteksta je bilo jasno da aludira na tekstove o njegovoj doktorskoj disertaciji objavljene na Indexu.

 

Plenković bi trebao zamoliti Vicu da se kandidira

Drugim riječima, Vice Mihanović, predsjednik splitskog HDZ-a i doktor znanosti, smatra se komunikacijskim uzorom jer nas nije pozivao, prijetio ili spominjao pijenje krvi dok smo pisali o glupostima u njegovu radu. Nejasno je samo zašto uopće traži gradonačelničkog kandidata umjesto da tako, zdrav, prav i znanstven, izađe na predstojeće izbore i zgazi konkurenciju. Andrej Plenković bi ga trebao zamoliti da se kandidira.

Mihanović do danas nije demantirao nijedan napisani zarez niti je htio odgovoriti na naša pitanja. K tome, tužio nas je, ali zaista nas nije zvao. HDZ-ovsko povjerenstvo, stvoreno pod paskom Vlade Guberca, rektora osječkog Sveučilišta, zaključilo je da to što je Mihanović u disertaciji otimao tuđe rečenice, pasuse i čitave stranice nije plagiranje. Povjerenstvo je vodio Vinko Kandžija, bivši savjetnik Franje Tuđmana i veleposlanik u zemljama Magreba, dok su članovi, nakon odustajanja nekolicine profesora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bila dva profesora s osječkog Ekonomskog fakulteta Zdravko Tolušić i Jerko Glavaš, inače aktivni član HDZ-a, Mostarac Zdenko Klepić, podržavatelj HDZ-a BiH te Ivana Šandrk Nukić s osječkog Građevinskog i arhitektonskog fakulteta.

Čak ni oni nisu mogli zaobići očite idiotizme u disertaciji pa su naložili njezino ispravljanje u postupku kakav još nije viđen na sveučilištima koja imaju struju i pitku vodu i gdje u znanstveni standard ne spada ispravljanje gluposti u četiri godine starim radovima. Ako, naime, ima gluposti, onda se disertaciju odmah ispravlja. Konačno, Boris Crnković, dekan osječkog Ekonomskog fakulteta, prije nekoliko mjeseci u jednom je intervjuu rekao: "Po meni, mentorica u ovom slučaju nije smjela dozvoliti da disertacija koja ima takve nedostatke uopće dođe u fazu obrane. Nakon što mentor odobri disertaciju, onda na scenu stupa još i povjerenstvo."

Dekan se ispričavao zbog blamaže s Vicinim doktoratom, a Fakultet ugasio cijeli doktorski studij

I dodao: "Žao mi je zbog svih njih koji su pošteno, svojim trudom i radom stekli svoje titule na preddiplomskom, diplomskom studiju, na starom sveučilišnom studiju, na doktorskom studiju. Svima njima se, kao dekan institucije, ispričavam. Nama je prije svega stalo do toga da se taj cijeli slučaj raščisti te da dokažemo da se ne radi o praksi, već o iznimci. Na nama je, također, da vodimo računa da se to nikada više ne ponovi."

Potom je Fakultet zatvorio studij na kojem je Mihanović doktorirao. I sada, nakon svega, Mihanović kaže kako nas nije zvao. Super, hvala mu.

U prvom tekstu objavljenom o ovoj temi polovicom ožujka 2021. godine napisali smo: "Zašto smo naveli mnogo dokaza Mihanovićeva plagiranja? Zato što smo očekivali da ćemo nakon što fakultetu i njemu otkrijemo čime smo se bavili od njih dobiti pokušaj relativizacije, a od njega porciju politikantstva." Podsjećamo na ovu rečenicu jer nismo ni očekivali pravičnu reakciju nadležnih. Hrvatska je ponajprije država partije čiji je Vice vojnik. I čijim je dalmatinskim vojnicima Osijek omiljena destinacija za stjecanje visokih znanstvenih statusa. 

Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Pogledajte lepršavo samopouzdanje Google Translate doktora

Stoga, neka vas ne nervira saznanje da doktor Vice s imbecilnim doktoratom vodi najveću stranku u drugom gradu u državi. Da prosipa principe, debatira o lokalnoj politici, odlučuje o gradonačelničkim kandidatima, nameće se kao uzor. Kakva država, takvi uzori, kakvi uzori, takvi doktori. Nego, pogledajte još jednom to lepršavo samopouzdanje Google Translate doktora, čovjeka koji ima službenu potvrdu akademske zajednice da su u znanstvenom radu poželjne rečenice poput: "Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera."

Ili: "Posljedica je bilo, tzv. što je napuhivanja mjehura cijena imovine te prekomjernog broja naručenih brodova."

Ili: "Unatoč gospodarskoj krizi (2008. - 2009.), glavni brodovlasnici odlučili su ubrzati put gigantskog plovila, što je u posljednjih pet godina izazvalo ogromno ubrzanje."

Ili da je sasvim lijepo, korektno i pristojno izmišljati pojmove poput "wolfscalea" koji postoji samo u Mihanovićevoj disertaciji.

>> Ovo su najveće gluposti iz doktorata Vice Mihanovića

Pa fino recite djeci da požure s obrokom. I da bježe u Irsku. Što dalje od države doktora Vice.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više