Vrhovni sud odbio Rajićevu žalbu i dopustio njegovo izručenje Haškom sudu

VRHOVNI sud odbio je žalbu Ivice Rajića i potvrdio odluku nižeg suda o njegovom izručenju Haškom sudu pred kojim je optužen za pokolj najmanje 16 bošnjačkih civila u srednjebosanskom selu Stupni Dol, 1993.

Vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem sutkinje Katice Jelić potvrdilo je rješenje zagrebačkog Županijskog suda koji je krajem travnja prihvatio zahtjev Haškog suda za predaju Rajića, priopćeno je s Vrhovnog suda.

Odluka Vrhovnog suda je konačna i, iako obrana ima mogućnost podnošenja ustavne tužbe, za Rajićevo izručenje više nema zakonskih prepreka. Izručenje bi eventualno mogla zaustaviti samo ministrica pravosuđa i to zbog bolesti optuženika ili "drugog naročito opravdanog razloga".

Rajićev branitelj Željko Olujić nedavno je pak izjavio da je njegov branjenik dobrog zdravlja.

Potpiše li ministrica pravosuđa rješenje o izručenju, jedino otvoreno pitanje je na koji način i kada će Rajić biti predan Haškom sudu.

Vrhovni je sud odluku donio nakon što je prošlog tjedna saslušao obranu optuženog Rajića čiji se odvjetnik usprotivio izručenju, tvrdeći da Županijski sud nije u dovoljnoj mjeri utvrdio osnovanu sumnju da je njegov branjenik počinio kazneno djelo za koje ga terete u Haagu, ali i zbog niza postupovnih grešaka.

Ivica Rajić optužen je da je kao zapovjednik druge operativne skupine HVO-a iz Kiseljaka, po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti, odgovoran za ubojstvo najmanje 16 bošnjačkih civila u srednjebosanskom selu Stupni Dol, u listopadu 1993.

Haška optužnica podignuta je 1995., no Rajić se uspješno skrivao sve do travnja ove godine kada je uhićen u Splitu, nakon čega je prebačen u pritvor zagrebačkog Okružnog zatvora u Remetincu.

Pročitajte više