Vrhovni sud potvrdio kaznu Britancu koji je ubio mladića na Zrću

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

VRHOVNI sud u trećem stupnju odbio je žalbu optuženika, čime je postala pravomoćna presuda kojom je Douglas Kane osuđen na 24 godine zatvora zbog ubojstva i pokušaja ubojstva na plaži Zrće krajem lipnja 2018.

Najviši sud je, ne objavivši identitet optuženika, istaknuo da je odluka drugostupanjskog suda o kazni u svemu primjerena ličnosti optuženika i svim okolnostima počinjenih kaznenih djela.

Kazna nije ni prestroga ni preblaga, dodao je Vrhovni sud, podsjetivši da je Kane osuđen na 17 godina zatvora za ubojstvo i osam godina za ubojstvo u pokušaju te da mu je izrečena osuda na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 24 godine.

Vrhovni sud je kao olakotnu okolnost cijenio kako je Kane otac maloljetnog djeteta i da je jedno kazneno djelo ostalo u pokušaju, dok je otegotnim cijenjeno da su djela počinjena s najtežim oblikom krivnje.

''Optuženik je prije osuđivan u Velikoj Britaniji. To ga nije odvratilo od činjenja kaznenih djela, nego je njegovo protupravno ponašanje napredovalo, jer sada čini teža i pogibeljnija djela'', izvijestio je sud.

Pokušao pobjeći

Najviši sud je istaknuo da je Kane, odmah nakon počinjenja djela, pokušao pobjeći i pri tome je djelomično promijenio osobni izgled brijanjem glave.

''Manifestirao je brutalnost, perfidnost i lukavost pri počinjenu djela. Uporno i agresivno je nasrtao na žrtve na javnom mjestu pred većim brojem ljudi. Time je pokazao potpunu nekritičnost i visoki stupanj kriminalne volje. Ugrozio je život ljudi, što je najzaštićenije dobro, a u konačnici je to dovelo do gubitka jednog mladog života'', zaključio je Vrhovni sud.

Kane je osuđen jer je 27. lipnja 2018. oko 5:30 na plaži Zrće ispred noćnog kluba Kalypso, nakon kratkotrajnog provociranja i svađe s tri osobe, oštrim predmetom nalik na nož napao žrtve. Zadao je ubodnu ranu u prsište britanskom državljaninu Ugu Wilsonu, koji je od tih ozljeda iskrvario i preminuo. Druga žrtva, također britanski državljanin, priskočio je u pomoć, ali ga je Kane istim oštrim predmetom ubo po tijelu te je preživio zbog pružene hitne liječničke pomoći.

Pročitajte više

 

Pročitajte više