Vrhovni sud razmotrio žalbu na oslobađajuću presudu u "slučaju Koranski most"; odluka naknadno

VRHOVNI je sud danas razmatrao žalbu tužiteljstva na prošlogodišnju nepravomoćnu presudu kojom je Mihajlo Hrastov oslobođen optužbe za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, odnosno likvidaciju 13 rezervista JNA na Koranskom mostu 22. rujna 1991., a konačnu odluku donijet će naknadno.

Odluku o tome hoće li prihvatiti žalbu karlovačkog Županijskog državnog odvjetništva i odrediti ponovno suđenje ili potvrditi nepravomoćnu presudu vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem suca Hajrije Novoselec donijet će na zatvorenom dijelu sjednice. Odluka će javnosti biti dostupna nakon što je pismenim putem prime stranke.

Na javnom dijelu sjednice Vijeće je s najvažnijim činjenicama vezanim uz sudski postupak i žalbu upoznao sudac Marijan Svedrović, a tužiteljstvo je zastupao zamjenik glavnog državnog odvjetnika Slavko Zadnik. Sjednici je nazočila i predstavnica OESS-a.

Oslobađajuću presudu u "slučaju Koranski most" karlovački Županijski sud donio je u rujnu 2003. No, to nije bila prva takva presuda. Naime, karlovački je sud Hrastova oslobodio i 1993., a nakon žalbe tužiteljstva Vrhovni je sud zbog nerasvijetljenih okolnosti 1994. slučaj vratio na isti sud. Ponovljeno suđenje počelo je 2000., a završio je ponovno oslobađajućom presudom.

Na presudu se žalilo Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu koje tvrdi da je sudsko vijeće pod predsjedanjem Mladena Kosijera pogrešno utvrdilo činjenično stanje.

To je vijeće zaključilo da je Hrastov postupio u nužnoj obrani, prihvativši tako optuženikovu obranu da je pucao u samoobrani.

Optužnica tereti Hrastova da je kao pripadnik specijalne policije PU karlovačke, 21. rujna 1991. na mostu preko Korane, u karlovačkom gradskom naselju Rakovcu, mitraljezom ubio 13 zarobljenih nenaoružanih vojnika bivše JNA.

Pročitajte više