Vrhovni sud SAD-a ograničio pravo na pobačaj

AMERIČKI Vrhovni sud je u srijedu objavio presudu kojom se ustavnim proglašava federalni zakon temeljem kojeg je 2003. godine zabranjene procedure koji zagovornici zabrane pobačaja nazivaju "pobačaj djelomičnim rađanjem".

Zakon kojeg je donio tada republikanski Kongres, a potpisao predsjednik Bush, naišao je na žestoku osudu liberalnih i feminističkih krugova koji drže da je presuda u slučaju Roe vs. Wade iz 1973. godine ženama dala ustavno pravo na pobačaj koje se ničime ne smije ograničiti.

Međutim, za razliku od izrazito liberalnog suda iz 1973. godine, predsjednik Bush se svojim posljednjim imenovanjima pobrinuo da u najvišem američkom sudskom tijelu tanku, ali važnu većinu imaju konzervativci.

Tako je za odluku kojom se potvrđuje zakon svoj glas dalo 5, a protiv se izjasnilo 4 suca odranije poznatih po liberalnim stavovima.

Presudu su pozdravili predstavnici konzervativnih grupa koje se zalažu za zabranu pobačaja. Dio njih smatra kako se pravo na pobačaj ne može ukinuti direktno, nego posredno, putem zakona kojima bi se postupno ograničili načini njegove primjene.

Predstavnici feminističkih udruga su izrazili duboko nezadovoljstvo i strah da bi primjena te presude u praksi omogućila mnogim državama da ograniče pravo na pobačaj i tako ugroze živote brojnih žena.

D.A.

Pročitajte više