VRS špijunirala Hrvatsku i pripremala ubojstvo Đinđića

VOJSKA Republike Srpske (VRS) aktivno je špijunirala Hrvatsku i Federaciju Bosne i Hercegovine a bila je uključena i u pripremanje ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, objavili su sarajevski "Dnevni avaz" i banjalučke "Nezavisne novine".

Pozivajući se na neimenovani izvor iz međunarodne zajednice u BiH dva najtiražnija bosanskohercegovačka lista tvrde kako su nepobitni dokazi o špijunskim i zavjereničkim planovima vojske bosanskih Srba pronađeni 7. ožujka kada su pripadnici SFOR-a u Banja Luci pretresli objekte koje koristi obavještajna služba VRS.

"Avaz" navodi kako su pronađeni pisani dokumenti i kompjutorski dokumenti sadržavali cijeli niz šifriranih informacija o obavještajnim djelovanjima ("obavještajni napad") u Hrvatskoj i Federaciji BiH, aktivnostima agenata na tim područjima ali i izvješća s povjerljivih sastanaka predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Prema tvrdnjama izvora koji je informaciju o ovom otkriću proslijedio medijima, očevidno je da su agenti što su radili za Obavještajnu upravu VRS bili veoma dobro upućeni u aktivnosti kako hrvatskih tako i federalnih tijela vlasti.

Agenti Obavještajne uprave VRS istodobno su djelovali u čvrstoj koordinaciji sa kontraobavještajnom službom Vojske Jugoslavije.

"Nezavisne novine" ističu kako pronađeni dokumenti ukazuju da su obavještajci VRS bili sastavnim dijelom mreže koja je pripremala ubojstvo premijera Đinđića.

Atentat na predsjednika srbijanske vlade, ukazuju pronađeni dokumenti, trebao je predstavljati samo uvod u državni udar u Srbiji. Dodatne dokaze o ovoj zavjeri u koju je aktivno bila uključena vojska navodno je proteklih dana pronašla srbijanska policija.

Također je utvrđeno kako su vojni obavještajci Republike Srpske pratili i zatrašivali osobe koje su trebale svjedočiti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Inkriminirani dokumenti pronađeni su u prostorijama smještenim u zgradi Narodne skupštine Republike Srpske koju je koristio 410. obavještajni centar Obavještajne uprave VRS.

Izvor "Nezavisnih" navodi kako je očevidno da je taj obavještajni odjel bio čvršće povezan sa središnjicom KOS-a u Beogradu nego s vlastima u Republici Srpskoj. "Ipak, nemoguće je da politički vrh Republike Srpske ili bar njegov dio nije znao što se nalazi na trećem katu zgrade Narodne skupštine kao i što se radi u tim prostorijama", kazao je ovaj izvor.

Dokazi do kojih je došao SFOR bit će predmetom rasprave sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu Daytonskog sporazuma koji upravo zasijeda u Bruxellesu.

"Jasno je kako se radi o teškom kršenju Daytonskog sporazuma. Dio VRS očevidno je, izvan civilnog nadzora, uključen u krupne nezakonitosti i kriminal. Političari iz RS morat će jasno kazati jesu li znali za aktivnosti vođene s trećeg kata zgrade Narodne skupštine", izjavio je "Avazu" izvor iz međunarodne zajednice.

Ovaj skandal pojačat će pritisak na vlasti bosanskih Srba koje su ionako izložene teškim optužbama zbog protuzakonitog izvoza oružja Iraku poznatog kao "afera Orao".

Pročitajte više