Vruća politička jesen za vlast: Sezonu prosvjeda protiv Vlade u četvrtak počinju seljaci

DANAS su i seljaci, po tko zna koji puta najavili blokadu granica, ako im Jadranka Kosor ne ispuni obećanja dana na sastancima u Ministarstvu poljoprivrede dok je, još kao potpredsjednica Vlade, gušila njihove prosvjede u Zagrebu.

Traže cijenu pšenice od 1,25 kuna po kilogramu, iako sada ne dobivaju više od 80 lipa, isplatu poticaja za prošlu godinu te i većinu onih za ovu godinu. S proračunskim deficitom od desetak milijardi kuna teško će Jadranka Kosor ispuniti ono što je obećala kada je rušila blokadu zagrebačke Vukovarske ulice i kada su seljaci nakon samo jednog dana inzistiranja upalili svoje traktore i vratili se svojim imanjima u uvjerenju da su se izborili za ono po što su došli.

Nakon toga još su se i međusobno posvađale udruge seljaka pa je nastao raskol među njima. S jedne strane barikade se našao Željko Mavrović sa svojim Hrvatskim seljačkim savezom, a s druge su udruge za koje boksački šampion kaže da su bliske HDSSB-u. Za razliku od udruga koje su danas tražile 1,25 kuna za kilogram pšenice, Mavrović je jučer rekao da će se boriti za svaki prijedlog koji će ići za time da cijena bude 95 lipa.

Dolazi vrijeme ulične demokracije

Bilo kako bilo, zbog obećanja koje je Jadranka Kosor davala u Ministarstvu poljoprivrede, seljaci će ponovno na svojim traktorima izaći s polja i krenuti u akciju blokiranja granica. To za njezinu Vladu u ovom teškom trenutku kada je povukla nekoliko nepopularnih poteza, kao što su uvođenje harača i povećanje stope PDV-a, nikako nije dobro te znači da je samo još jednu skupinu u društvu prisilila na direktnu akciju.

Jučer su iz Zelene liste rekli kako će ovakvo političko nasilje koje provodi politička elita, dovesti do revanšizma, radikalizma i ulične demokracije jer će građani nasilno željeti uspostaviti pravdu. Na tome tragu je i nedavna najava sindikata koji će u svoju "uličnu demokraciju" krenuti u Vinkovcima 9. rujna te će napraviti seriju prosvjeda sa onim najvećim 15. rujna u Zagrebu. Kao razloge za te prosvjede sindikati su naveli "evidentno nezadovoljstvo radnika i građana uzrokovano katastrofalnim stanjem državnih financija i gospodarstva te načinom na koji Vlada RH pokušava spasiti stanje odavno izmaklo kontroli".

Uz seljake i sindikate tu su još i studenti koji su svoju bunu i blokiranje fakulteta samo "zamrznuli" tijekom ispitnih rokova i ljetnih završavanja godine te su i oni najavili nastavak svoje borbe za besplatnim visokim školstvom koje im Vlada u ovome trenutku ne može niti obećati, a kamoli ostvariti.

Studenti se priključuju radnicima i seljacima

I oni su preko Mreže mladih Hrvatske, prije nekoliko dana, poručili kako organiziraju studente u priključivanju sindikatima na prosvjedima u rujnu. Predsjednica Mreže mladih Hrvatske Emina Bužinkić tada je izjavila kako intenzivno pregovaraju sa sindikatima i predstavnicima seljaka koji Vladi spremaju vruću političku jesen.

Uz ove velike socijalne skupine koje se spremaju za "rujan iz pamćenja" ima još mnogo onih manjih koji će se pridružiti toj manifestaciji snage protiv Vlade Jadranke Kosor. Među njima je i skupina koja je prošle godine, još u doba vladavine Ive Sanadera, održala velike prosvjede po mnogim hrvatskim gradovima pod nazivom "Stegnite vi remen, bando lopovska". Usvajanjem Zakona o medicinskoj oplodnji ova Vlada je protiv sebe podignula i mnoge udruge koje se bora za prava žena, a koje takav zakon smatraju uvredom za hrvatske obitelji.

Svo to nezadovoljstvo vjerojatno će koristiti i oporba u svojim napadima na Vladu Jadranke Kosor. Tijekom predsjedničke kampanje neće se štedjeti napadi na premijerku i njezin tim, a da misli ozbiljno opozicija pokazuje i na primjeru svojih sastanaka u Kastvu i Šibeniku. Bilo kako bilo, premijerku Kosor očekuje vruća politička jesen najviše zbog njezinih nerealnih obećanja koje je mnogima dala, a koje u ovakvoj financijskoj situaciji ne može ispuniti.

Pročitajte više