VS će odlučiti o ulozi UN u Iraku nakon rata

REAGIRAJUĆI na izjave američkog predsjednika Georgea Busha i britanskog premijera Tonyja Blaira da će Ujedinjeni narodi (UN) igrati "vitalnu ulogu" u poslijeratnom Iraku, glasnogovornik te svjetske organizacije kazao je u utorak da će o ulozi UN-a odlučiti Vijeće sigurnosti.

"Pozdravljamo naznake važne uloge Ujedinjenih naroda u Iraku nakon sukoba", rekao je glasnogovornik Fred Eckhard novinarima u stožeru UN-a u New Yorku.

"Ne mislim da nam je jasnije što bi ta uloga mogla biti, i očekujemo da Vijeće sigurnosti definira bilo kakvu ulogu, preko humanitarne koja bi mogla već biti uključena u mandate naših specijaliziranih agencija, koju bi mogli imati u Iraku nakon završetka sukoba".

Bush i Blair obećali su u utorak u Hillsboroughu u Sjevernoj Irskoj dati UN-u "vitalnu ulogu" u poslijeratnom Iraku, ali je Bush dao naslutiti da je on vidi kao humanitarnu i savjetničku, daleko od nadzora nad zemljom i uspostave vlasti.

Odgovarajući na pitanje bi li vitalna uloga mogla upućivati samo na humanitarnu Eckhard je rekao kako UN ne bi bio razočaran time ali "da to ne bilo mudro" te da UN očekuje svoje zapovijedi od Vijeća sigurnosti.

On je naglasio iskustvo koje UN ima u upravljanju nakon sukoba u Afganistanu, ali je rekao da će to ovisiti o tome što Vijeće sigurnosti bude željelo da UN učini u Iraku.

"Mi ne težimo nekoj određenoj ulozi. Znamo da možemo koordinirati humanitarnu pomoć. Ako je to ono što Vijeće sigurnosti traži od nas da učinimo, mi ćemo to energično raditi", kazao je Eckhard.

"Smatramo da bi za legitimnost bilo koje nove vlasti uspostavljene u Iraku, a time i za stabilnost regije kao cjeline, bilo u interesu sviju da međunarodna zajednica igra ulogu u uspostavi takve vlade ili vlasti", rekao je on. "Mi znamo kako to učiniti, kako pomoći u tom procesu. Nedavno smo to uradili u Afganistanu."

Eckhard je rekao da će se glavni tajnik UN-a Kofi Annan usmjeriti na postizanje jedinstva Vijeća sigurnosti o pitanju uloge UN-a u Iraku kakva god ona eventualno bila.

Annan je u ponedjeljak rekao da bi legitimnost nove vlade u Iraku bila ojačana ako bi je odobrili Ujedinjeni narodi.

(Hina) sl rt

Pročitajte više