VS UN podržalo Annanovu istragu programa nafta-za-hranu

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda podržalo je u srijedu istragu optužbi za korupciju u UN-ovu iračkom programu nafta-za-hranu.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan obavijestio je Vijeće sigurnosti prošloga tjedna da je naredio neovisnu istragu koja bi trebala utvrditi da li je bilo korupcije među dužnosnicima UN-a koji su vodili program.

Ovomjesečni predsjednik Vijeća sigurnosti francuski veleposlanik Jean-Marc de La Sabliere rekao je novinarima da su se članovi Vijeća suglasili oko pisma koje će biti upućeno Annanu u kojem jednoglasno podržavaju njegovu istragu upravljanja i provedbe programa nafta-za-hranu, uključujući optužbe za prijevaru i korupciju.

Annan je zatražio da zemlje članice UN-a istraže tvrtke koje su kupovale naftu od Iraka i prodavale mu robu u okviru programa.

Članovi Vijeća su izrazili spremnost surađivati u istrazi i pozvali druge zemlje da to isto učine.

Program-za-hranu bio je financijski gledano najveća operacija UN-a kroz koju je od njezina početka 1996. prošlo 46 milijardi dolara. Program je nadzirao prodaju nafte iz Iraka, koji je od 1991. bio pod sankcijama, i kupovinu hrane i drugih humanitarnih potrepština.

Računovodstveni ured američkog Kongresa procijenio je da su pripadnici iračkog režima zaradili 4,4 milijarde dolara nezakonitim stavkama u računima. Pretpostavlja se da je Irak dodatno prokrijumčario nafte u vrijednosti 5,7 milijardi dolara izvan programa.

Nedavno je u javnost procurio popis, koji su sastavili irački dužnosnici, oko 250 vladinih dužnosnika, poslovnih ljudi i novinara iz 46 zemalja koji su navodno primali mito u okviru programa. Među imenima je i Benon Sevan, dužnosnik UN-a koji je bio izvršni direktor programa nafta-za-hranu.

Pročitajte više