Vučić kao Milošević: Pun obećanja prema Zapadu, a doma uvodi diktaturu

Foto: FAH

NOVINAR portala Balkan Insight Jasmin Mujanović u nedavnom članku izvještava o načinu vladanja aktualnog srpskog predsjednika Aleksandra Vučića te njegovom utjecaju na državu, regiju i svijet.

U nastavku prenosimo dijelove članka.

"Aleksandar Vučić novi je predsjednik Srbije. Problem je u tome što se to znalo unaprijed, i prije izbora. Njegova potpuna vlast u Srpskoj naprednoj stranci, nad medijima i državnom upravom izrazito je "neliberalna". Europska unija ne miješa mu se u poslove jer ga smatra sposobnim vođom koji može ostvariti uspjeh, ali stanovništvo bolje razumije posljedice njegove samovlade.

Studenti su danonoćno na ulicama i prosvjeduju, ljuti zbog njegova ocrnjivanja opozicije i politizacije medija. Posljednji se put pojavilo takvo nezadovoljstvo u vrijeme izbora Vučićeva bivšeg šefa Slobodana Miloševića, nekadašnjeg srpskog predsjednika.

Poput prethodnika, i Vučić okrivljuje "stari režim" za pokušaj uništenja Srbije, dok njegovi poslušnici nastoje baciti ljagu na aktiviste i novinare. Čak se oglasio i američki list New York Times, koji rijetko komentira zbivanja na Balkanu, napomenuvši da je Vučićev izbor štetan za srpsku demokraciju".

Srbija i EU

"EU se, naravno, neće izjasniti, kao ni u slučaju ukrajinskog Euromaidana, bosanskih prosvjeda 2014. godine ili pokušaja ukidanja Središnjeg europskog sveučilišta u Ukrajini.

Bruxelles se više priklanja elitama i diktatorima, a njemački je ministar vanjskih poslova hvalio Vučićev odnos prema prosvjedima. Toliko ovise o njemu kao o "čimbeniku stabilnosti" da ga hvale jer nije prekršio osnovno ljudsko pravo na okupljanje kao da je to velika odlika liberalnog upravljanja.

Srbija će tako nastaviti s pristupanjem EU-u, ali Beograd neće dobiti glavnu nagradu, jer će iz EU-a tražiti da Vučić promijeni odnos prema Kosovu, na što on nije spreman. U međuvremenu će ojačati opozicija, a Vučić će izazivati vanjske i unutarnje nemire kako bi ostao na vlasti. Tako se i Milošević odnosio prema Zapadu, a tako se ponaša i vođa bosanskih Srba Milorad Dodik te Nikola Gruevski u Makedoniji.

Svi su oni bili miljenici Sjedinjenih Američkih Država i EU-a i puni obećanja dok nije došlo do prijenosa ovlasti, a tad su se okrenuli nacionalizmu i autoritarnosti".

Srpski favorit

"Vučić je poseban jer je već stvorio jaz između onog što je dobio iz Bruxellesa i onoga što uvodi. U državi su unutarnji odnosi na rubu diktature, dok su sa susjedima odnosi nategnuti. A Srbija je svejedno favorit EU-a među "šestorkom sa zapadnog Balkana".

Beogradska neutralnost sve više počinje voditi statusu ruskog satelita, istraživanja su pokazala da je demokracija u Srbiji na najnižoj razini od 2005. godine, a ulice su pune prosvjednika. Ali glavno da Vučić održava “stabilnost“ na Balkanu, a to je EU-u jedino bitno".

Ishod

"Već se sada govori o novim parlamentarnim izborima, kojima bi Vučić dalje učvrstio vlast i uništio opoziciju, u zemlji u kojoj je već na snazi "prividna demokracija". No ni to mu neće biti dovoljno. I EU i Washington sustavno se godinama oglušuju na upozorenja sa svih strana da će zbog Vučićeva upravljanja zavladati nova kriza.

Sad jedino preostaje vidjeti kakve će biti posljedice njegove diktature. Prosvjedi u Srbiji mali su predznak budućih zbivanja i Vučićeva kraja, a ostaje nada da će do tada EU biti na pravoj strani povijesti", zaključuje Mujanović.
 

Pročitajte više