Vučić odgovorom na pitanje o Kini i Tajvanu izazvao kontroverzu

Foto: EPA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za državnu kinesku globalnu televizijsku mrežu (CGTN) da je Tajvan kineski teritorij i da je na Kini što će učiniti s time, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je u intervjuu za CGTN upitan o Tajvanu te je rekao da mu za odgovor ne treba više od deset sekundi. "Tajvan je Kina, a na vama je što, kada, kako ćete to učiniti, točka", poručio je Vučić.

Peking tretira Tajvan kao svoju odmetnutu provinciju, dok Tajvan sebe doživljava kao suverenu državu. U intervjuu na engleskom jeziku, objavljenom jučer, Vučić je naveo da je politika Srbije jedna Kina i da će tako biti i u budućnosti.

Vučić: Kina će uvijek imati podršku srpskog naroda

"To je vaš teritorij, to je vaš narod, vi ste suverena nacija, sami donosite odluke. I uvijek ćete imati podršku srpskog naroda. To je tako", dodao je.

Srbija računa na podršku Kine u međunarodnim organizacijama i institucijama u vezi s nepriznavanjem Kosova kao države. Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije koju Beograd ne priznaje, ali pod pokroviteljstvom Europske unije (EU) vodi dijalog s Prištinom o normalizaciji odnosa.

Srbija također pregovara o članstvu u EU, ali istovremeno jača odnose s Kinom, s kojom surađuje u oblasti infrastrukture i obrane. Kina i Tajvan imaju odvojene vlade od završetka građanskog rata 1949. Peking je dugo pokušavao ograničiti međunarodne aktivnosti Tajvana.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.