Vučić primio ukrajinskog predsjednika Porošenka, kaže da imaju prijateljske odnose

Foto: EPA

UKRAJINA i Srbija nemaju otvorenih i neriješenih pitanja u bilateralnim odnosima i uzajamno podupiru teritorijalni integritet obje države, poručili su danas u Beogradu predsjednici Ukrajine Petro Porošenko i Srbije Aleksandar Vučić.

Poslije sastanka u četiri oka Vučić i Porošenko su na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji naglasili dobre prijateljske odnose dviju zemalja i najavili da će nastojati unaprijediti i ekonomsku suradnju te razvijati međusobnu trgovinsku razmjenu s ciljem da sadašnjih 357 milijuna dolara dosegne milijardu.

Razmijenili su izjave o poštovanju teritorijalne cjelovitosti njihovih dviju zemalja.

Porošenko: Nismo priznali Kosovo, računamo na podršku oko Krima

"Ukrajina je uvijek bila na strani teritorijalnog integriteta Srbije, na tome smo veoma zahvalni. Porošenko nam je poželio da postignemo kompromis s kosovskim Albancima, a mi se nadamo da će se svi problemi u Ukrajini rješavati na miran način", rekao je Vučić i dodao da se zauzima za poštivanje Sporazuma iz Minska.

"OESS (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) važna je karika u uspostavljanju mira", rekao je Vučić.  

"Želim jasno reći da poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Mi nismo priznali Kosovo i naše je stajalište da problem Kosova treba riješiti kompromisom i uvažavanjem interesa Srbije", rekao je ukrajinski predsjednik novinarima u Beogradu.

Ustrajavajući na svom teritorijalnom integritetu koji uključuje i Krim, Ukrajina "bezuvjetno računa na podršku Srbije" za uvođenje mirovne misije u Ukrajini.  

"Uvjeren sam da će jasna implementacija Minskih sporazuma vrati mir u cijeloj Ukrajini", ocijenio je Porošenko koji je u ponedjeljak navečer stigao u dvodnevni službeni posjet Srbiji.

Srbija i Ukrajina potpisale su danas niz bilateralnih sporazuma, a dvojica predsjednika otvorila su poslovni forum Ukrajina - Srbija i najavila razgovore o uspostavi sporazuma o slobodnoj trgovini.

Pročitajte više