Vučić bio neugodan prema slovenskom novinaru. Reagirala predsjednica Slovenije

Foto: Amir Hamzagic/ATA Images/PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tijekom zajedničke presice s predsjednicom Slovenije bio neugodan prema slovenskom novinaru koji ga je pitao o prosvjedima protiv nasilja u Srbiji. Zbog Vučićevih odgovora novinaru reagirala je i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar.

Vučić i Pirc Musar su održali zajedničku presicu u Beogradu nakon jutrošnjeg sastanka. Novinar TV Slovenije je u jednom od pitanja povezao nedavne prosvjede "Srbija protiv nasilja" s nedostatkom kvoruma u srpskom parlamentu, javlja N1. U tom trenutku se Vučić obrušio na novinara.

"Hvala vam vrlo puno na vašim pitanjima, jer kroz njih vidimo i razumijemo zašto Europska unija nema toliku popularnost u našoj zemlji koliko bismo svi željeli. Ponekad, zbog vaše prevelike dobre volje, ljudi se osjećaju poniženo jer vide da se miješate u stvari u koje nikada ne biste dopustili drugima da se miješaju kada su u pitanju vaše vlastite zemlje", ironično je započeo svoje izlaganje predsjednik Srbije.

"U Srbiji su prosvjedi mirni, vi u EU ubijete boga u prosvjednicima"

Govoreći o prosvjedima protiv nasilja, Vučić je kazao da on već 10 godina ima prosvjede. "Prosvjed kao prosvjed", rekao je Vučić, umanjujući značaj prosvjeda u Srbiji. Predsjednik Srbije je, obraćajući se direktno novinaru, više puta rekao da "Srbija, za razliku od EU, nema praksu ubijanja boga u prosvjednicima".

Ranije su bili svaki dan, sad su vikend-prosvjedi. S izuzetkom poziva na moje vješanje, oni su mirni. I, za razliku od vaše ustaljene prakse u EU da ubijete boga u prosvjednicima, kod nas je to mirno. Dođu, skupe se, raziđu se i sve je u redu.

Mi se trudimo preuzeti vaše najbolje demokratske tekovine, jedino što još nismo preuzeli to je ubiti boga u prosvjednicima. Mi to ne znamo raditi i nećemo raditi, izbjegavat ćemo to do posljednjeg trenutka", rekao je Vučić izravno slovenskom novinaru, piše N1.

"Očito smo po pitanju prebijanja prosvjednika daleko od vaših standarda u EU"

Dodao je da je policija puštala prosvjednike da upadnu u zgradu Skupštine ili zgradu RTS-a pa se ponovno vratio na temu EU standarda o prebijanju prosvjednika.

"Još ćemo morati raditi na tim europskim reformama, očito smo po pitanju prebijanja prosvjednika daleko od vaših standarda u EU i po tom pitanju se nadam da nećemo napredovati brzinom koja se od nas očekuje", kazao je Vučić.

Slovenska predsjednica Vučiću: Demokracija je i sloboda medija, na tome također treba raditi

Vučićevo izlaganje je potaknulo predsjednicu Slovenije na reakciju. Rekla je da mora uložiti repliku pa istaknula da su prosvjedi u svakoj zemlji demokratski i legitiman čin te da zanimanje novinara za prosvjede i događanja u Srbiji, kao i izvještavanje o tome, predstavlja slobodu izražavanja.

"To što mediji izvještavaju o prosvjedima je sloboda izražavanja i nadam se da novinaru niste previše zamjerili na pitanju. Demokracija je i sloboda medija i na tome također treba raditi. Prosvjedi postoje i u Sloveniji, kao i u Bruxellesu", rekla je Pirc Musar.

Vučić joj je odgovorio i rekao da je zahvalan novinaru što je takvo pitanje postavio. "Kod nas je, naravno, sloboda medija takva da bih svakoga dana trebao odgovarati jesam li Hitler ili Mussolini. Vama ne želim taj stupanj sloboda", zaključio je predsjednik Srbije, piše N1.

Pirc Musar komentirala napetosti na Kosovu

Predsjednica Slovenije je izjavila da njezina zemlja vidi Zapadni Balkan europskim prostorom i da će se zalagati za proširenje, jer se zemlje regije trebaju pridružiti Uniji.

U pogledu aktualnih napetosti na Kosovu, rekla je da su za smirivanje situacije potrebne obje strane, dodajući da kosovske vlasti moraju odraditi svoj dio posla.

Ukazavši na značaj odnosa Beograda i Prištine za cijelu regiju, rekla je kako će to pokazati koliko su svi, uključujući Bruxelles, zajedno zreli da se situacija smiri.

Pročitajte više