Vuk Jeremić ostaje prvi čovjek srpske diplomacije, radikali traže izvanredne izbore

PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić razgovarat će sa srpskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem o njegovoj ostavci. List Danas piše kako će se taj razgovor dogoditi nakon što se Jeremić vrati iz New Yorka.

Nakon što su danas objavljene spekulacije da će nakon nove rezolucije UN-a o Kosovu srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić dati ostavku, oglasio se i politički ravnatelj srpskog ministarstva vanjskih poslova Borislav Stefanović koji je tu tezu demantirao.

Prema Stefanovićevim riječima, rezolucija je rezultat realne i moguće srpske vanjske politike suočene s izazovima. Ipak, Stefanović je dodao da nova rezolucija ni na koji način ne potvrđuje nezavisnost Kosova, nego samo otvara vrata za pregovore s Prištinom.

"Srpski poraz u obrani suvereniteta nad Kosovom"

I srpski ministar policije Ivica Dačić usprotivio se zahtjevu oporbe da Jeremić podnese ostavku. Dačić je dodao da ne vidi bilo kakvu odgovornost Jeremića i za mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Zahtjev za Jeremićevom smjenom uložit će Liberalno-demokratska stranka Čedomira Jovanovića. "Očekujemo od Tadića da kao dokaz promjene politike smijeni Jeremića i mi ćemo na tome inzistirati", rekao je Jovanović. Radikalna stranka i njhov vođa Tomislav Nikolić zatražili su danas raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora te je dodao kako Jeremić ne treba biti žrtveno janje srpskoga poraza u obrani suvereniteta nad Kosovom.

Pročitajte više