Vuk Jeremić: UN preispituje ulogu rejting agencija

Foto: UN Photo/Evan Schneider

UN bi trebao imati značajniju ulogu u stvaranju temelja za objektivnu i pouzdanu ocjenu uloge međunarodnog sustava kreditnih rejtinga, smatra Vuk Jeremić.

Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Vuk Jeremić je otvarajući tematsku raspravu o "Ulozi agencija za kreditni rejting u međunarodnom financijskom sustavu", istaknuo da se o tome po prvi put raspravlja u UN.
 
"Potrebno je izvršiti objektivan pregled buduće uloge agencija u globalnom financijskom sustavu. Odbor za financijsku stabilnost, vodeće međuanrodno tijelo središnjih banaka i financijskih dužnosnika, predložilo je više mjera, uključujući i one kojima se smanjuje regulatorno oslanjanje na rejtinge koje predlože Agencije", kazao je on.
 
Prema njegovim riječima, sadašnji status quo je teško održiv i potrebno je razgovarati o tome kako da se ublaže potencijalne posljedice mogućih pogrešaka agencija u budućnosti.
 
Jeremić je zapitao kako sadašnji sustav kreditnih rejtinga utječe na zemlje u razvoju, od kojih mnoge niti nemaju  kreditne rejtinge.

Pročitajte više