Francuzi objavili dokaze o upotrebi kemijskog oružja, Flota nosača aviona "USS Nimitz" zaplovila prema Siriji

Screenshot: YouTube

FRANCUSKI premijer Jean-Marc Ayrault predočio je parlamentu dokaze o napadima kemijskim oružjem u Siriji. U dokumentima s kojih je skinuta oznaka tajnosti nalaze se informacije o najmanje tri napada kemijskim oružjem u periodu od travnja do kolovoza ove godine.

Izvještaj se sastoji od devet stranica i u njemu se sugerira da je napade izvršila Assadova vlada. Reuters saznaje da se u izvješću nalaze i satelitske snimke koje prikazuju napade iz područja koje kontrolira Assadova vlada. Isti izvor iz francuske vlade navodi kako je Assadova vojska nakon napada konstantno bombardirala područje kako bi uništila dokaze o upotrebi kemijskog oružja. Dokumenti će biti objavljeni na internet stranicama francuskih institucija.

Dokaze o korištenju kemijskog oružja posjeduje i njemačka obavještajna agencija BND. Prema izvještaju Der Spiegela, koji citira rezultate tajnog sastanka, BND posjeduje dovoljno dokaza da je sirijski predsjednik Bashar Assad naredio napade kemijskim oružjem 21. kolovoza. Prema izvještaju, BND je presreo komunikaciju između vrha Hezbollaha i ambasade Irana.

Amerikanci zaplovili prema Siriji

Američki nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Nimitz i ostali brodovi iz njegove borbene skupine upućeni su prema Crvenom moru kako bi bili spremni pomoći SAD-u u slučaju napada na Siriju, kazao je anonimni izvor iz SAD-a Reutersu.

"Radi se o raspoređivanju sredstava kako bi bila na raspolaganju u slučaju da dođe do napada" kazao je dužnosnik Reutersu te dodao da zasad nije poznato kada će brodovi stići do Crvenog mora.

Nimitzova borbena skupina, koja uključuje četiri razarača i jednu krstaricu, zasad nema specifične zapovijedi da otplovi u istočno Sredozemlje, ali je na ruti prema Arapskom moru kako bi u slučaju potrebe bila bliže Siriji.

Dosad je nosač, kao i ostatak flote, bio pozicioniran u Indijskom oceanu, gdje je pružao pomoć američkim operacijama u Afganistanu te se uskoro trebao vratiti u SAD.

Rusija poslala izviđački brod

Rusija je na područje sukoba također poslala svoje snage.

Izviđački brod Prijazovje je kasno sinoć napustio bazu ruske mornarice u ukrajinskog luci u Sevastopolju na Crnom moru i krenuo u misiju "prikupljanja informacija na području eskalacije sukoba", izjavio je neimenovani izvor iz ruske vojske za Reuters. Rusko Ministarstvo obrane odbilo je komentirati informaciju.

Iz Moskve su i danas stigli komentari da SAD nije dokazao optužbe da je sirijski režim koristio kemijsko oružje. Ruske vlasti vjeruju da iza smrtonosnog napada 12. kolovoza stoje pobunjenici koji žele izazvati vojnu intervenciju zapadnih sila.

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, kazao je kako "u dokazima nema ničeg specifičnog, nema koordinata, nema imena, nema dokaza da su testove poduzeli profesionalci."

"Ono što su nam partneri iz SAD-a, Velike Britanije i Francuske pokazali u prošlosti i ono što su nam sada pokazali apsolutno je neuvjerljivo. Kada ih pitate za više detalja oni kažu da je to povjerljivo i da to ne mogu pokazati", izjavio je Lavrov i produbio ruske sumnje u dokaze.

Sirija zatražio od UN-a da spriječi napad, a od SAD-a da prestane prijetiti svima koji se ne slažu s njegovom politikom

Sirija se u međuvremenu pismom obratila glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu s molbom da ta organizacija spriječi "bilo kakvu agresiju" na Siriju. Sirijski veleposlanik pri UN-u Bašar Džafari je u pismu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti Mariji Cristini Perceval pozvao je UN da bude odgovoran, ispuni svoje dužnosti te spriječi agresiju na Siriju bilo kakve vrste tražeći diplomatsko rješenje krize. Također je pozvao Vijeće sigurnosti da "zadrži ulogu sigurnosnog ventila" i "spriječi apsurdnu upotrebu sile koja bi bila izvan granica međunarodne legitimnosti", objavila je državna sirijska novinska agencija SANA.

Džafari se obratio i SAD-u kojemu je poručio da bi trebao igrati ulogu čuvara mira te, Siriji, umjesto slanja konstantnih prijetnji svima koji se ne slažu s njegovom politikom, biti partner Rusiji u pripremanju međunarodne konferencije o Siriji.

"Američka intervencija u Siriji ujedno bi bila i podrška al-Qaidi i njezinim pristašama"

Sirijski zamjenik ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad izjavio je u razgovoru za BBC kako bi bilo kakva vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država u Siriji značila i "potporu al-Qaidi". Dodao je i da su kemijsko oružje u napadu 21. kolovoza koristile pobunjeničke skupine koje naoružava SAD, a ne vojska Bashara al-Assada.

Podsjetimo, američki glavni tajnik John Kerry jučer je izjavio kako SAD posjeduje čvrste dokaze da je smrtonosni plin sarin u napadu koristio Assadov režim, dok je Obama kazao da je SAD spreman za intervenciju te da samo čeka odobrenje Kongresa.

"Bilo kakav napad na Siriji ujedno je i potpora al-Qaidi i njezinim pristašama", kazao je Mekdad te dodao da će intervencija dovesti do još veće mržnje prema Amerikancima i destabilizacije cijelog Bliskog istoka. Dodao je i da je činjenica da Obama traži dopuštenje Kongresa za napad dokaz da nije pomno razmotrio sve moguće posljedice intervencije.

"To, ipak, ne mijenja ništa budući da je Obama odlučan da krene u napad", dodao je. Zaključio je i da će Kongres svoju odluku bazirati na tome hoće li intervencija u Siriji "služiti interesima Izraela"

Američki kongres će odobriti napad na Siriju?

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame nastavlja prikupljati podršku članova Kongresa u vezi s pokretanjem vojnog napada na režim Bashara al-Assada, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Sam predsjednik Obama je u nedjelju telefonom razgovarao s pojedinim članovima Kongresa. Očekuje da će i u narednim danima, do zasjedanja Kongresa 9. rujna, biti u stalnom kontaktu s članovima Kongresa kako bi dobio podršku za napad na Siriju.

Američki mediji prenose da je i zamjenik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden razgovarao s pojedinim članovima Kongresa kako bi osigurao njihovu podršku za napad na Siriju. Također, pretpostavlja se da je tim predstavnika Nacionalne sigurnosti Bijele kuće održao niz tajnih sastanaka s pojedinim članovima Kongresa u cilju osiguranja podrške za vojnu intervenciju protiv Sirije.

S druge strane, u Kongresu SAD-a postoje vrlo različiti stavovi u vezi s mogućom vojnom intervencijom u Siriji jer pojedini članovi odobravaju napad, dok neki tvrde da bi napad samo mogao nanijeti štetu imidžu SAD-a u svijetu. Pojedini demokratski članovi Kongresa otvoreno se protive napadu na Siriju, dok neki republikanci smatraju da "ograničena intervencija", o kojoj je Obama govorio ranije, nije dovoljna i ne bi uspjela zaustaviti Assadov režim da napada vlastiti narod.

Ipak, diplomatski krugovi navode da će Kongres vjerojatno odobriti napad na Siriju jer većina kongresnika vjeruje da bi SAD napadom na sirijski režim poslao snažnu poruku Iranu i Sjevernoj Koreji da "ne smiju koristiti opasno nuklearno oružje".

Izrael: Pripadnici rezervnih vojnih snaga poslani kući

Izraelska vojska povukla je jedan dio rezervista koje je ranije angažirala zbog moguće vojne međunarodne intervencije u Siriji, javlja agencija Anadolija.

Izraelski vojni radio objavio je da će vojska povući jedan dio rezervista. Vojska je donijela ovakvu odluku nakon što je predsjednik SAD-a Barack Obama rekao kako će od Kongresa tražiti ovlasti za vojnu intervenciju protiv Asadovog režima.

Izraelski zapovjednik Sjeverne vojne komande Yair Golan u subotu se sastao s čelnicima lokalne uprave. On je kazao kako su pripreme za obranu zemlje od mogućeg kemijskog napada iz Sirije, ukoliko bi došlo međunarodne vojne intervencije na tu zemlju, prošle bez pretjeranog korištenja rezervnih vojnika i bez nanošenja većih šteta civilnom sektoru.

NATO ima obvezu obraniti i zaštiti Tursku

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen zatražio je oštru reakciju međunarodne zajednice protiv sirijskog režima predsjednika Bashara al-Assada zbog upotrebe kemijskog oružja u predgrađu Damaska 21. kolovoza, javlja dopisnik agencije Anadolija.

"NATO nije marginaliziran u vezi s odgovorom međunarodne zajednice prema Siriji, jer NATO i nije bio jedna od opcija napada. Naš glavni cilj su zaštita i obrana našeg saveznika Turske. Ako dođe do napada na Siriju, pretpostavljam da će operacija protiv Assada biti kratka i precizna. A za izvođenje takve operacije nema potrebe za kontrolnim i komandnim sistemima NATO-a", rekao je Rasmussen.

Naglasio je da u okviru sirijske krize NATO nema nikakvu drugu obavezu i odgovornost osim obrane i zaštite Turske. Dodao je da je najvažnije da međunarodna zajednica uputi jasnu i snažnu poruku sirijskom režimu kako se ovakvi i slični napadi više ne bi ponavljali nigdje u svijetu.

Međutim, istaknuo je da je sirijska kriza dugoročnog karaktera, napominjući da vojna opcija nije dovoljna za okončanje rata u Siriji.

Na kraju je istaknuo da NATO ima plan kako da obrani tursku ako bi do toga došlo jer bi, tvrdi on, “napad na Tursku bio i napad na NATO”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara