Vuk Vuković: Trump neće uspjeti srušiti Bidenovu pobjedu na izborima

Foto: N1

EKONOMSKI analitičar Vuk Vuković u N1 Studiju uživo komentirao je predsjedničke izbore u SAD-u. Za prošle predsjedničke izbore u SAD-u istraživanje koje je Vuković radio točno je predvidjelo ishod izbora, a čini se kako će i ovog puta biti tako.

"Za sada je naše istraživanje bilo preciznije od drugih. Predviđali smo pobjedu Bidena, a drugi su davali i preko 350 elektora, a to će ipak bliže biti 290, kao što smo predviđali. Mi smo to radili za klijente, a naglašavali smo i da na dan izbora nećemo znati ništa. Za neke države ni idući tjedan nećemo znati rezultate izbora.

Naglašavali smo da će se i Pennsylvania dugo čekati jer im se glasovi broje tak kada svi dođu, a Florida, na primjer, glasove broji i prije", kazao je Vuk Vuković.

Rekao je i kako vjeruje da će Pensilvanija ići Joeu Bidenu, a predviđaju da će razlika biti oko 1 posto.

"Georgija se preokrenula, no ukupna bi distribucija glasova trebala biti blizu one koju smo mi pretpostavili", rekao je.

Na pitanje kako u Wisconsinu objasniti promašaje, Vuković kaže:

"Puno se govori o stidljivim biračima Donalda Trumpa, koji ne žele to reći u istraživanjima. Veći je problem nešto što se vuče 5-10 godina, tj. pristranost onih koji nisu odgovorili na ankete. Do 90-ih je odgovor na anketu bio 40 posto, a danas oko pet posto.

Ako hoćete uzorak od 900 ljudi, njih 10.000 morate nazvati. Anketari to pokušavaju ispraviti prilagodbom svojih modela. Sada uključuju više slabo obrazovanih glasača, no čini se da im je greška sada veća nego što je bila", kaže Vuković.

Što bi pobjeda Joea Bidena donijela, a što Trumpov ostanak?

"Vjerojatnost Trumpovog ostanka je jako mala, Pennsylvania će se okrenuti i to je to. Mislim da će puno toga ovisiti o ishodu u Senatu - ako Biden bude imao podršku senata, moći će gurati svoju agendu, ako ne...

Što se tiče učinka na ekonomiju, bit će teško računati na nešto s koronakrizom. Pitanje je hoće li eskalirati situacija. Za novog predsjednika bit će teška sljedeća godina.

Trumpova će kampanja sigurno tražiti određena prebrojavanja, utjecat će negativno na ekonomiju, ali ishod Bidena kao predsjednika neće uspjeti srušiti", rekao je Vuković.

Pročitajte više