Vukelić kupio glasove HSU-a za 20.000 kuna

SPORAZUM između ministra gospodarstva Branka Vukelića i vijećnika Hrvatske stranke umirovljenika Franje Capana o zajedničkom djelovanju u karlovačkom gradskom vijeću obvezuje HDZ da će novcem iz proračuna gradskog vijeća biti uređivane prostorije stranke umirovljenika.

"HDZ se obvezuje da će osigurati minimalno 20.000 kuna mjesečno za funkcioniranje HSU-a" - odredba je kojom je ministar Vukelić političkom trgovinom osigurao vlast svojoj stranci u Karlovcu, doznaje Jutarnji list.

Kada je novac u pitanju očito je da se nešto kupuje, a ovoga puta je to podrška dijela HSU-a u Karlovcu. Očito je da će se time riješiti duga kriza vlasti koja se nije mogla formirati zbog odnosa snaga HDZ-a i SDP-a s 13:13 glasova. No, na sjednici koja je zakazana za 11. kolovoza, 75-godišnji Capan biti će prevaga na strani HDZ-a, pa se tako uskoro očekuje izbor Mire Škrgatića za gradonačelnika "grada na četiri rijeke".

"Pa što s tim što sam potpisao?!" - izjavio je novinarima "Jutarnjeg" ministar Vukelić i dodao: "Imate krive informacije, odsnosno krivo tumačite odredbe iz sporazuma."

"Gubitnici, a to su naši konkurenti u SDP-u, imaju se pravo ljutiti. No, u sporazumu nema ništa nepošteno. Riječ je o tome da su stranke dosad iz gradskog proračuna dobivale iznimno mala sredstva, što im nije bilo dovoljno za normalno funkcioniranje. Poglavarstvo će povećati proračunska izdvajanja za stranke, dio kroz plaćanje režijskih troškova, a dio će dobivati sukladno broju vijećnika. Sporazum se odnosi  isključivo na HSU i zato se u njemu spominje samo ta stranka, ali HSU ni po čemu neće biti izuzetak” - prenosi ministrovu izjavu Novi list.

"Nisam se prodao, pa ništa ne ide meni, nego sve stranci i našim umirovljenicima. Ovaj je sporazum za umirovljenike fantazija. Kad sam vidio da ovi moji u odboru to neće potpisati niti prihvatiti, rekao sam: idem ja nešto napraviti za 1600 umirovljenika koji su mi dali pravo na glas" - izjavio je Capan, koji je prvotno glasao za SDP-ovog kandidat, no nakon odlaska vijećnice iz HSS, on više nema šanse.

Ogranak Hrvatske stranke umirovljenika u Karlovcu isključit će Franju Capana iz redova stranke zbog potpisivanja Sporazuma o zajedničkom djelovanju u gradskom vijeću s Vukelićem. Iz HSU-a su objavili da Capan nije želio vratiti osvojeni mandat, iako su oni to od njega zatražili.

Pročitajte više