Vukelić ograničio obroke hrvatskoj vojsci: Tri šnite kruha po jednom vojniku

MINISTAR obrane Branko Vukelić drastično je aktivnim pripadnicima Hrvatske vojske srezao pravo na prehranu na državni račun, pokazujući tako da država namjerava štedjeti čak i na vojničkim obrocima.

Iako MORH stanje u Hrvatskoj vojsci nastoji prikazati koristeći uglavnom superlative, posebno se hvaleći osuvremenjivanjem vojne opreme i uvjetima života i rada u vojsci, aktivni vojnici tvrde posve suprotno. "Hrana je normirana i za glavni objed… Prije smo uzimali kruh iz košara, a sada je i on striktno određen: tri kriške kruha po osobi, odbrojene i zamotane u salvetu", piše dvotjednik Objektiv prenoseći izjave neimenovanih vojnika, svakodnevnih stanovnika vojarni. Ukinut im je doručak, a hranu je zabranjeno unositi u krug vojarne, tvrde.

"Kakve digitalne uniforme? Ma nema ni običnih ljetnih čizama!"

"Život i rad u navedenim vojarnama, kao i u drugim vojarnama, u posljednje su dvije godine podignuti na višu razinu", tvrdi MORH, no vojnici se opet ne slažu s tim. Tuševi su u mnogim vojarnama pokvareni, tvrde oni, često nema tople vode, zgrade su derutne, kreveti još gori, nerijetko još iz doba JNA. Madraci na krevetima su propali, posteljine nema, a većina vojnika izbjegava leći na prastare deke, pa spavaju u vrećama za spavanje. Ukoliko imaju sreće da su ih uopće dobili, jer na vojnim skladištima vreća naprosto nema.

MORH se svojedobno hvalio i da je dio vojnika gardijskih brigada opremio tzv. digitalnim uniformama, koje po zimi osiguravaju grijanje tijela, a ljeti rashlađivanje, no stvarnost je opet drugačija, jer vojnici tvrde da nitko od njih nije zadužio niti jedan takav komplet. "Na skladištima nema ni ljetnih čizama niti ljetne 'stare' odore, a kamoli nešto više od toga", upozoravaju.

Digitalnih uniformi nema u vojarnama, ali ih ima - na buvljaku!

Zanimljivo je da se dio vojnika, plaćajući iz vlastitog džepa, oblači i odore kupuje na popularnom zagrebačkom buvljaku Hreliću, udaljenom tek koju stotinu metara od vojarne Croatia, na kojem – gle čuda! – ispod štandova ima i "digitalnih" uniformi. Dođu "kad ima viška", veli posrednik u nabavi - aktivna vojna osoba, i prodaju se u tren oka. Neki su na prodaji takvih odora izvan ograde vojarni stekli pravo bogatstvo, tvrde vojnici.

Osim "odrezanog" obroka, vojsci su drastično smanjene i naknade za prijevoz, naknade za odvojeni život od obitelji, a zakinuti su i na plaćanju redovnih, ali i prekovremenih sati, noćnog rada, rada vikendima ili rada u smjenama. 

 

Pročitajte više