Vukovar: 30. Petrovačko zvono

U VUKOVARU je svečanom sjednicom počela dvodnevna središnja manifestacija kulturnog stvaralaštva Rusina i Ukrajinaca u Republici Hrvatskoj "30. petrovačko zvono", u sklopu koje se proslavlja i 35. obljetnica Saveza Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske i 25. obljetnica Etnografske zbirke tih nacionalnih manjina u Petrovcima.

Na sjednici su bili zastupnik za nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Borislav Graljuk, prvi tajnik Ukrajinskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj Oleksandar Levčenko, predstavnici političkog i kulturnog života zakarpatskog područja, te gosti iz Vojvodine i Banje Luke.

Pokrovitelj "30. petrovačkog zvona" je predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, a organizatori su Savez Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske i Kulturno-umjetničko društvo "Joakim Hardi" iz Petrovaca. U dva dana, koliko će trajati manifestacija u Petrovcima, mjestu nedaleko od Vukovara, prikazat će se kulturno stvaralaštvo Rusina i Ukrajinaca.

Poslijepodne će se otvoriti izložba Etnografske zbirke, koja je ove godine obnovljena i popunjena zahvaljujući Ministarstvu kulture, koje je dalo 150 tisuća kuna. Izložit će se i fotografije o 35. obljetnici Saveza, fotografije o 30. obljetnici Petrovačkog zvona, te djela slikara iz zemlje i inozemstva nastala u likovnoj koloniji. Također će se predstaviti knjiga nekoliko autora "Ukrajinci Hrvatske" i almanah "Misli s Dunava".

Na večeri poezije u Domu kulture u Petrovcima pjesnici tih dviju nacionalnih manjina predstavit će svoja nova djela. Večer će završiti cjelovečernjim koncertom "Državnoga zakarpatskog zaslužnog narodnog kora" iz Ukrajine.

(Hina) jv vkn

Pročitajte više