Vukovar: Biskup Srakić položio temeljac za izgradnju crkve srušene u ratu

BISKUP đakovački i srijemski Marin Srakić položio je danas temeljni kamen za izgradnju nove crkve Gospe fatimske u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje, na mjestu gdje je crkva srušena 1991. godine.

Temeljni kamen uzet je od oltara srušene crkve Gospe fatimske koja je izgrađena 1968. godine.

Srakić je istaknuo da je borovska crkva bila najveća katolička crkva "od Zagreba do Beograda" izgrađena u razdoblju od 1945. do 1991.

Svečanoj misi su uz veliki broj vjernika nazočili vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, gradonačelnik Vukovara Vladimir Štengl, te predstavnici Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo koje obnovu crkve financira sa 7,1 milijun kuna.

Po riječima župnika župe Sv. Josipa Radnika iz Borova Naselja Ante Perkovića nova crkva bit će tisuću četvornih metara manja od predratne i prostirat će se na 1.500 četvornih metara.

Zbog nedostatka financijskih sredstava bit će manji i samostan koji se gradi uz crkvu, kao i pastoralni centar.

Perković je dodao da Ministarstvo obnove ima obvezu staviti crkvu "pod krov" dok će daljnja njezina obnova ovisiti o mogućnostima župne zajednice.

Radovi na izgradnji crkve počeli su prije mjesec dana, a izvodi ih tvrtka "Feniks-giu" iz Slavonskog Broda.

Crkva Gospe fatimske u Borovu naselju posljednji je katolički sakralni objekt u Vukovaru koji dosad nije obnovljen ili nije ušao u proces obnove.

Pročitajte više