Vukovar: Obitelji nestalih dali uzorke krvi za DNK analizu

U VUKOVARSKOJ Općoj bolnici danas je organizirano vađenje krvi za DNK analizu kako bi se olakšalo traganje za nestalim osobama s područja bivše Jugoslavije i utvrdio identitet pronađenih žrtava.

To je organizirano u sklopu zajedničkog projekta identifikacije nestalih osoba hrvatskoga Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Uprave za zatočene i nestale u suradnji s Međunarodnom komisijom za nestale osobe.

Projekt se odnosi na nastojanja da se posmrtni ostatci osoba nestalih u ratu identificiraju DNK-analizom, a sastoji se od dvaju manjih projekata: u prvom se prikupljaju uzorci krvi u Hrvatskoj od članova obitelji koji je dosad nisu dali, a u drugom se izmjenjuju podatci (sa susjednim zemljama) potrebni kako bi se riješilo pitanje nestalih osoba.

Darija Vujinović, liječnica iz Banje Luke, rekla je kako očekuje da se danas u vukovarski laboratorij odazove 30-ak osoba koje će dati krv na analizu. Objasnila je da su u akciju uključene sve obitelji iz kojih je netko nestao, bez obzira na nacionalnu pripadnost i mjesto na kojem je nestao.


Istaknula je kako su pri pronalaženju nestalih osoba najvažniji podatci o rodbini, koja treba dati uzorke krvi, a ostali podatci koje uzimaju su nužne pojedinosti o donatoru krvi, nestaloj osobi i svim članovima obitelji.

Od donatora krvi u laboratorijima diljem Hrvatske uzimaju se četiri kapljice. Dvije se nose u Banju Luku, a dvije ostaju u laboratorijima u Hrvatskoj kako bi obje strane dobile uzorak za uspoređivanje s uzorkom kosti.

Pokretne ekipe, osim u Vukovaru, danas uzimaju uzorke krvi i u Dubrovniku, Puli, Karlovcu i Požegi, a sutra u Županji, Virovitici, Gospiću, Zadru, Šibeniku i Puli.

Pročitajte više