Vukovar: Podignuta optužnica protiv vojnog vrha bivše JNA

U ŽUPANIJSKOM državnom odvjetništvu u Vukovaru danas je predstavljena optužnica koju je to odvjetništvo podiglo protiv deset osoba iz vojnog vrha bivše JNA, paravojnih srpskih postrojba i civilnih vlasti tzv. Srpske krajine, na čelu s generalom Veljkom Kadijevićem.

Generale bivše JNA Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Životu Panića, pukovnika Milu Mrkšića, majora Veselina Šljivančanina, kapetana Miroslava Radića, zapovjednika paravojnih srpskih postrojbi ´Beli orlovi´ Vojislava Šešelja i predsjednika vlade tzv. SAO Krajine Gorana Hadžića tereti se za zločine počinjene od kolovoza 1991. do 18. studenoga 1991. u Vukovaru, za kažnjiva djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratni zločin nad civilnim stanovništvom, ranjenicima i bolesnicima, ratnim zarobljenicima te za uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika.

Po riječima županijskog državnog odvjetnika Vukovarsko-srijemske županije Božidara Piljića, desetorici okrivljenih, protiv kojih će ovih dana biti raspisana međunarodna tjeralica, sudit će se u odsutnosti.

Navodeći optužbe za koje ih se tereti, Piljić je rekao kako se okrivljenicima stavlja na teret da su za vrijeme oružane agresije bivše JNA na Vukovar naredili ´ratno djelovanje u cilju okupacije grada pri čemu je na grad, u kojem se nalazilo oko 50.000 civila, sustavno i bez izbora ciljeva ispaljeno više stotina tisuća projektila te je bombardiran iz zrakoplova i brodova riječne flotile što je imalo za posljedicu smrt 966 osoba te uništenje brojnih kulturnih i povijesni, vjerskih i gospodarskih objekata te stambenih zgrada´.

Okrivljenike se također optužuje za smrt 263 osobe ubijene na Ovčari nedaleko od Vukovara te za odvođenje zarobljenih hrvatskih branitelja i civila u srpske logore.

Prikupljanje podataka za optužnicu trajalo je nekoliko godina. Prvobitno su se na optužnici nalazila imena 198 osoba, podsjetio je Piljić dodajući kako je istragom, međutim, utvrđeno da je većina osoba s tog popisa počinila kaznena djela oružane pobune protiv RH te su sukladno Zakonu o oprostu te osobe amnestirane od kaznenog progona.

U istražnom postupku koji je prethodio podizanju optužnice saslušano je dvjestotinjak svjedoka, a kao dokazni materijal uzeti su i protokoli od 938 osoba ekshumiranih 1998. godine iz masovne grobnice na vukovarskom Novom groblju.

Od 1997. do danas Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru provelo je istragu protiv 480 osoba optuženih za ratne zločine. U prošloj godini istraga je provedena protiv 13 osoba od kojih je protiv četiri optužba odbačena, a za preostale je predloženo pokretanje sudskih postupaka.

U srpskoj agresiji na Vukovar poginulo je oko tisuću branitelja i civila, 22.000 Hrvata i ostalih nesrba prognano je iz Vukovara, a kroz srpske koncentracijske logore prošlo je oko 8000 zatočenika.

Pročitajte više