vukovar - predsjednik europskog pokreta srbije pozvao vukovar na oprost

U organizaciji Europskog doma u Vukovaru i zaklade Friedrich Eber, u Pastoralnom centru sv. Bone u vukovarskom franjevačkom samostanu održana je večeras javna tribina na kojoj je gost bio predsjednik Europskog pokreta Srbije Živorad Kovačević. L

"Bez normalizacije odnosa nema ni suradnje između Srbije i Crne Gore i Hrvatske, a proces oslobađanja od mržnje započinje spremnošću suočavanja s istinom," ustvrdio je Kovačević, pozvavši Vukovar da iznađe snage u sebi da oprosti, "jer samo tako će taj grad imati snage živjeti".

Gvardijan vukovarskog franjevačkog samostana fra Zlatko Špehar rekao je da "nacionalnu bol ne može liječiti nacija, već osoba koja pripada toj naciji".

"Ispružena ruka počinitelja boli otvara vrata istinskog mira o pravdi i pravednosti", poručio je fra Zlatko Špehar dodajući kako je večerašnja tribina predsjednika Europskog pokreta Srbije Živorada Kovačevića "drhtavi pokušaj liječenja ranjene duše Vukovara".

Kovačević je rekao da pozdravlja međusobne isprike predsjednika Srbije i Crne Gore te Hrvatske, rekavši kako državne institucije moraju pokazati volju da surađuju.

Za posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Beogradu u rujnu, predsjednik SiCG Svetozar Marović uputio je ispriku za sva zla koja je bilo koji građanin njegove zemlje učinio bilo kome u Hrvatskoj, a Mesić se ispričao svima kojima su građani Hrvatske nanijeli bol ili štetu, radeći protivno zakonu.

Živorad Kovačević je, govoreći večeras na tribini u Vukovaru, rekao da se u Srbiji 95 posto građana protivi suradnji s Haagom, a 71 posto misli loše o glavnom haškoj tužiteljici Carli Del Ponte.

Pročitajte više