VUKOVAR: tribina centra za istraživanje ratnih zločina

U organizaciji Centra za istraživanje ratnih zločina u Vukovaru večeras je održana javna tribina o hrvatskim braniteljima i iskustvima u obrani Vukovara 1991. L

To je početak javnog djelovanja Centra za istraživanje ratnih zločina otvorena za Dan grada Vukovara 3. svibnja.

Predsjednik Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak, ujedno i osnivač Centra, najavio je da će se javne tribine u Centru održavati jednom na mjesec, kako bi se "spoznala potpuna istina o stradanju Hrvata u srpskoj agresiji i svemu što se u Hrvatskoj dogodilo u Domovinskom ratu".

Osvrnuvši se na razdoblje stvaranja hrvatske države, ratni zapovjednik 204. brigade i jedan od zapovjednika obrane Vukovara 1991. brigadir Branko Borkovć Mladi Jastreb rekao je kako su se borbe za Vukovar vodile u medijskoj blokadi, kao što su poslije medijski, kako je dodao, prešućivane i cenzurirane godišnjice pada Vukovara.

"Dok smo se mi borili i nakon izlaska iz Vukovara i zarobljeništva tražili u prvom redu vlastiti identitet i obitelji raseljene diljem Hrvatske, neki drugi su se bogatili kriminalom, a okoristili su se i privatizacijom, koja je tada započela", poručio je Borković. Dodao je kako je "sramotno što su djeca poginulih hrvatskih branitelja na burzi rada, a umrli branitelji nemaju grobno mjesto".

Humanitarni djelatnik dr. Slobodan Lang ustvrdio je kako je Domovinski rat u Hrvatskoj bio "dobar rat". Po njegovim riječima bez uklanjanja Slobodana Miloševića ne bi bilo moguće ujedinjenje Europe. Zamjerio je "svijetu na nesposobnosti da primi hrvatsko iskustvo, jer bi se tako mogla spriječiti stradanja ljudi na drugim područjima".

Također je ustvrdio kako se u Hrvatskoj još nije pojavila potreba da se utvrdi istina o Domovinskom ratu.

Znanstveni novak Instituta društvenih znanosti "Dr. Ive Pilara" dr. Dražen Živić rekao je kako Vukovar treba postati ishodištem na kojem Hrvatska treba graditi vlastiti identitet.



(Hina) xždra yln

Pročitajte više