Vukovarac Josip Čović svjedočio o logoru Stajićevo

HAŠKO suđenje vukovarskoj trojci bivših oficira JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu nastavljeno je u utorak iskazom svjedoka optužbe Josipa Čovića, koji je u sudnici opisao svoje stradanje u zatočeničkom logoru Stajićevo gdje je odveden nakon pada Vukovara u studenom 1991.

Čović (67) je rekao da je tijekom tromjesečne opsade Vukovara cijelo vrijeme boravio u svojoj četvrti Sajmište, gdje je pomagao u obrani noseći hranu braniteljima i prebacujući ranjenike u bolnicu.

Potvrdio je da su Sajmište i cijeli grad bombardirali zrakoplovi JNA te da su branitelji uništili nekoliko njih ručnim bacačima, nakon čega su rjeđe napadali Vukovar.

Također je rekao da je vidio brodove riječne ratne mornarice JNA kako su iz rukavca na vojvođanskoj obali Dunava topovima tukli po Vukovaru.

Na traženje tužitelja Marksa Moorea svjedok je opisao kako su napadači na grad razglasom iz vozila pozivali ustaše da se predaju ili će biti pobijeni te kako su im puštali govore Vojislava Šešelja.

Čović je rekao da se 19. studenoga 1991., zajedno sa suprugom, sklonio u krug vukovarske bolnice gdje je po njegovoj procjeni bilo od dvije do tri tisuće civila. Oko bolnice je vidio pripadnike srpske Teritorijalne obrane koji su mu prijetili, nekolicinu vojnika JNA i grupu oficira s jednim predstavnikom UN-a, kazao je.

U večernjim satima, zajedno s desecima civila kamionom je odvezen u zgradu Veleprometa, koja je postala zarobljenički logor ali i stratište za mnoge Hrvate.

Svjedok je opisao zlostavljanje koje je doživio i vidio tijekom boravka u Veleprometu, nakon kojeg je prebačen u logor Stajićevo u kojem je proveo 33 dana.

Ispričao je kako su ga u Stajićevu saslušavali i tukli oficiri koji su mislili da je on, kao rezervni oficir JNA po činu kapetan I. klase, izravno sudjelovao u obrani Vukovara a ne kao pomagač.

Opisao je i kako je bio očevicem kako su čuvari u logoru nasmrt pretukli dvojicu hrvatskih mladića, skakući im po prsima i udarajući ih u glavu sve dok su davali znakove života.

Rekao je da su zatočenici držani u stajama na betonu, dok je vani bilo 15 stupnjeva ispod nule, što je bilo grozno. Mnogi od zatočenika dobili su teške upale pluća, među njima i svjedok.

Čović je rekao da je nakon razmjene stigao u Zagreb s teškom upalom pluća, slomljenim vilicama i nosom, povredama kičme i nagnječenjima mozga. Cijelu 1992. godinu proveo je u zagrebačkim bolnicama, a i danas osjeća brojne posljedice svog stradanja, uključujući gubitak pamćenja i PTSP, rekao je.

Branitelji optuženih Mrkšića, Radića i Šljivančanina prosvjedovali su zato što tužitelj izvodi svjedoka koji nije vezan uz događaj za koji se terete optuženi - pokolj na Ovčari izvršen nad više od 250 ranjenika i civila iz vukovarske bolnice 20. studenoga 1991.

Tužitelj je objasnio kako želi da sudsko vijeće stekne cjelovitu sliku o zbivanjima tijekom opsade i pada Vukovara, što je predsjedavajući sudac Kevin Parker odobrio.

Svjedoka Čovića u srijedu će ispitivati branitelji optuženih.

Pročitajte više