Vukovarsko-srijemski HDZ za interesno povezivanje općina

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Vukovarskosrijemske županije predstavila je danas na konferenciji za novinare prijedlog za interesnim povezivanjem i zajedničkim nastupom prema županijskim i državnim vlastima te institucijama Europske unije.

Govoreći o potrebi interesnog povezivanja vukovarsko-srijemskih općina, član Predsjedništva županijskog HDZ-a i načelnik općine Tovarnik Marinko Beljo ustvrdio je da su te općine pojedinačno "financijski i organizacijski preslabe za jači gospodarski razvoj i rješavanje sve zahtjevnijih komunalnih izazova".

"Poučeni iskustvima općina iz Italije i Njemačke zalažemo se da svaka od naših općina zadrži teritorijalni integritet, ali da se udruže radi zajedničkog djelovanja u rješavanju problema koji se mogu teško ili nikako riješiti pojedinačno", rekao je Beljo. Kao primjere za moguće zajedničko djelovanje općina naveo je razvoj seoskog turizma, izgradnju vodovoda i kanalizacije te zajedničkog odlagališta otpada.

Potpredsjednik županijskog HDZ-a i načelnik općine Lovas Željko Cirba najavio je da će početkom iduće godine, na razini grada Iloka te vukovarsko-srijemskih općina Lovas, Tovarnik, Tompojevci i Nijemci s radom započeti ured za suradnju s međunarodnim institucijama i EU.

"Približavanjem Hrvatske Europskoj uniji otvorit će se i pristupni fondovi EU za jedinice lokalne samouprave. Želimo iz tih fondova privući sredstva kako bi kroz ulaganja u razvoj poboljšali životne uvjete građana", rekao je Cirba pozvavši lokalne vlasti vukovarsko-srijemskih općina na aktivniji pristup u rješavanju problema s kojima se općine suočavaju.

"Interesno povezani i kroz zajednički nastup, mogli bi postići puno više nego ako djelujemo pojedinačno", zaključio je.

(Hina) xždra ymć

Pročitajte više