Wall Street Journal: Ubijeni polubrat Kim Jong-una bio je doušnik CIA-e

Foto: EPA

KIM Jong-nam, polubrat sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una koji je ubijen u Maleziji 2017., bio je doušnik američke obavještajne agencije CIA-e, javio je Wall Street Journal.

Wall Street Journal se pozvao na neimenovanu "osobu dobro upoznatu s tom stvari", dodajući da mnogi detalji glede povezanosti Kim Jong-nama sa CIA-om ostaju nejasni.

Reuters nije mogao potvrditi priču. Agencija CIA nije dala komentar.

Kritizirao vladavinu svoje obitelji

Južnokorejski i američki dužnosnici kažu da su vlasti Sjeverne Koreje naredile ubojstvo Kim Jong-nama koji je kritizirao dinastičku vladavinu svoje obitelji. Pjongjang je odbacio optužbe.

Dvije žene optužene su za trovanje Kim Jong-nama polijevanjem tekućine VX, zabranjenog kemijskog oružja, po njegovom licu, u zračnoj luci u Kuala Lumpuru u veljači 2017. Malezija je u svibnju oslobodila Vijetnamku Doan Thi Huong te Indonežanku Siti Aisyah u ožujku. One su oslobođene jer je sud utvrdio da nisu znale da je tekućina kojom su polile Kima otrovna.

Izvor Wall Street Journala tvrdi kako je osoba s kojom se Jim Jong-nam trebao sastati u Maleziji u veljači 2017. bila njegov kontakt CIA-e, iako to nije trebala biti isključiva svrha njegova puta.
 

Pročitajte više