Wall Street pao drugi dan zaredom

Foto: EPA

NA WALL STREETU su burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer se zbog visoke inflacije očekuje daljnje agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke, zbog čega bi gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Dow Jones pao je 236 bodova ili 0.75 posto, na 31.253 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0.58 posto, na 3.900 bodova, a Nasdaq indeks 0.6 posto, na 11.388 bodova.

Nakon što je S&P 500 dan prije potonuo 4 posto, tržište se jučer nije uspjelo oporaviti jer se očekuje daljnje agresivno povećanje ključnih kamata Feda.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0.75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0.50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Ulagači se plaše da bi zbog toga, ali i zbog rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

"Postoji 35 posto izgleda za recesiju u iduće dvije godine"

Analitičari Goldman Sachsa poručili su jučer da postoji 35 posto izgleda za recesiju u iduće dvije godine, dok je dan prije Wells Fargo Investment Institute objavio da krajem ove i početkom iduće godine očekuje blagu recesiju u američkom gospodarstvu.

"Realnost je da je inflacija visoka i da kamatne stope rastu. Dok se stopa inflacije ne počne usporavati, tržište će biti vrlo nestabilno, a to će se, po našem mišljenju, protegnuti na većinu ljetnih mjeseci", kaže Terry Sandven, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Cisca, s padom cijene za više od 13 posto, nakon što je taj proizvođač mrežne opreme smanjio procjene prihoda u ovoj godini zbog poremećaja u nabavnim lancima i izlaska s ruskog tržišta nakon sankcija Zapada.

To je loše utjecalo na većinu dionica u tehnološkom sektoru, pa su znatno pale i cijene Applea te proizvođača čipova Broadcoma.

Pod pritiskom je ponovno bio i trgovački sektor jer poslovni rezultati trgovačkih lanaca pokazuju da njihovi troškovi poslovanja rastu, dok rast inflacije smanjuje kupovnu moć stanovništva.

Zbog visoke inflacije, rasta kamatnih stopa, usporavanja rasta gospodarstava, rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, od početka godine S&P 500 pao je oko 18 posto, dok je Nasdaq indeks potonuo 27 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1.82 posto, na 7.302 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.90 posto, na 13.882 boda, a pariški CAC 1.26 posto, na 6.272 boda.

Pročitajte više

 

Pročitajte više