Wall Street pao peti dan zaredom

Foto: EPA

NA Wall Streetu su burzovni indeksi pali peti dan zaredom jer su slabi makroekonomski pokazatelji iz SAD-a i Kine podržali strahovanja od usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Dow Jones oslabio je 22 boda ili 0,09 posto, na 25.450 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 posto, na 2743 boda, a Nasdaq indeks 0,18 posto, na 7408 bodova.

Slab rast zapošljavanja u SAD-u

Na početku jučerašnjeg trgovanja indeksi su bili i u većem minusu jer je ulagače neugodno iznenadio podatak da je u SAD-u u veljači broj zaposlenih porastao za samo 20.000, što je najmanji rast od kraja 2017. godine, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali 180.000.

Ti podaci ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine, što je dodatno zabrinulo ulagače, ionako pokolebane zbog slabih pokazatelja iz Kine, koji ukazuju na daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Jučer je objavljeno da je kineski izvoz u veljači pao za 20,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njegov najveći pad u tri godine i znatno veći od 4,8 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

To ukazuje na slabost inozemne potražnje, dok na slabljenje domaće potražnje ukazuje podatak o 5,2-postotnom padu uvoza, dok su analitičari očekivali pad od 1,4 posto.

Dan prije Europska središnja banka (ECB) znatno je, pak, smanjila procjene rasta gospodarstva eurozone u ovoj godini, što pokazuje da se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava.

Zbog toga su se, kažu analitičari, ulagači odlučili na predah nakon snažnog rasta tržišta od početka godine.

Slabost gospodarstava utjecat će na zarade

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je 9,4 posto, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, kao i porukama iz američke središnje banke da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamatnih stopa.

Time je S&P 500 nadoknadio veći dio gubitaka od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, trzavica između Washingtona i Pekinga te povećanja kamata Feda u četiri navrata tijekom prošle godine.

No posljednjih dana nema novih značajnijih vijesti koje bi mogle potaknuti tržište, pa se trguje oprezno.

Uz to, ulagači se plaše da će usporavanje rasta globalnog gospodarstva negativno utjecati na zarade kompanija.

Početkom godine u anketi Reutersa analitičari su očekivali rast zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom ovogodišnjem kvartalu za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok sada očekuju pad od oko 1 posto, što bi bio prvi pad zarada od 2016. godine.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones oslabio je 2,2 posto, dok je S&P 500 skliznuo 2,15, a Nasdaq indeks 2,5 posto. To je najveći tjedni gubitak tih indeksa od kraja prošle godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,74 posto, na 7104 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,52 posto, na 11.457 bodova, a pariški CAC 0,70 posto, na 5231 bod.

Pročitajte više