Wall Street skliznuo s rekordnih razina

Foto: EPA

NA WALL STREETU su cijene dionica pale drugi dan zaredom, skliznuvši dodatno s rekordnih razina, što je ponajviše posljedica pritiska na energetski sektor nakon oštrog pada cijena nafte.

Dow Jones oslabio je 122 boda ili 0,46 posto, na 26.307 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 posto, na 2.917 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 8.036 bodova.

Nakon što su početkom tjedna dosegnuli rekordne razine, indeksi su jučer pali drugi dan zaredom jer su ulagači i dalje pod dojmom poruka američke središnje banke da nema razloga za promjene u monetarnoj politici.

Nakon redovne sjednice, Fed je u srijedu poručio da se rast gospodarstva nastavlja, da je tržište rada i dalje snažno te da bi inflacija mogla porasti dok se ciklus rasta gospodarstva bliži desetoj godini.

Ulagači razočarani

To je razočaralo ulagače koji su se nadali da bi središnja banka zbog slabljenja inflacijskih pritisaka mogla smanjiti kamatne stope do kraja godine.

No mnogi analitičari smatraju da je stajalište Feda razumno.

''Mislim da razumni investitori u ovom trenutku ne očekuju smanjenje kamata. Isto tako, dobri gospodarski uvjeti ne znače nužno da bi trebalo povećati kamate'', kaže Kim Forrest, analitičarka u tvrtki Bokeh Capital Partners.

Najviše su jučer pale cijene dionica u energetskom sektoru, u prosjeku 1,7 posto, što je posljedica pada cijena nafte na američkom tržištu za više od 2 posto jer se ulagači plaše prevelike ponude u odnosu na potražnju.

S druge strane, tržište je podržano boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Od više od 350 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih više od 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 0,7 posto veće u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

No sezona objava kvartalnih rezultata je pri kraju, pa ulagači čekaju neki novi pokretač tržišta, primjerice, trgovinski dogovor između SAD-a i Kine.

Nakon snažnog rasta obično slijedi opreznije trgovanje

S druge strane, približava se ljetno razdoblje, kada je trgovanje na burzama obično mirnije.

''Tržište dionica poraslo je izuzetno snažno od početka godine. Kada tržište poraste tako snažno, obično uslijedi razdoblje opreznijeg trgovanja'', kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je oko 16 posto, pa je nadoknadio sve gubitke od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog naznaka usporavanja rasta svjetskog gospodarstva, trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, te povećanja kamata američke središnje banke.

Rast indeksa posljednjih mjeseci ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i porukama Feda da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata zbog usporavanja rasta američkog i globalnog gospodarstva.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,46 posto, na 7.351 bod, a pariški CAC 0,85 posto, na 5.538 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,01 posto, na 12.345 bodova.

Pročitajte više