Warholov muzej obilježava umjetnikov 75. rođendan

KADA bi Andy Warhol bio živ i proslavljao svoj 75. rođendan, objeručke bi prihvatio Internet, mobitele, pa čak i reality TV, kažu njegovi obožavatelji.

I dok nitko nikada neće znati što bi učinio s tehnologijom 21. stoljeća, pionir pop-arta zasigurno ne bi prestao eksperimentirati s novim medijima.

"Internet bi mu se svidio zbog demokratizacije umjetnosti", rekao je Thomas Sokolowski, direktor Muzeja Andya Warhola u Pittsburgu. "Siguran sam da bi iskušao svaku novu tehnologiju", dodao je.

U povodu umjetnikova 75. rođendana, muzej u srijedu nudi obilazak postava i besplatni kolač za 75 centi. Posjetitelji će moći razgledati šest prigodnih izložbi u sklopu "Ljeta s Andyem" u jednom od najposjećenijih muzeja na svijetu.

Gosti će u subotu i nedjelju ulaznicu umjesto osam platiti dolar manje, ako donesu konzervu za izložbu prehrambenih artikala.

Rođen 6. kolovoza 1928. godine, Warhol je odrastao i ostvario umjetničku karijeru u Pittsburgu, središtu pop-arta 1960.-tih godina. Postao je poznat kada je konzervu za juhu i portrete Jacqueline Kennedy, Merilyn Monroe i Mao Zedonga pretvorio u umjetnička djela.

Eksperimentirao je i s fotografijom, otkrivajući nove načine snimanja raspoloženja ljudi, među kojima su bili glumac Dennis Hopper i slikar Salvador Dali.

Pročitajte više