WASHINGTON ČESTITAO CRVENKOVSKOM NA IZBORNOJ POBJEDI

Sjedinjene Države u ponedjeljak su čestitale Branku Crvenkovskom na pobjedi na makedonskim predsjedničkim izborima i rekle kako od njega očekuju nastavak jačanja odnosa između Makedonaca i Albanaca te napredak prema euroatlantskim integracijama.

Na prošlotjednim predsjedničkim izborima u Makedoniji pobijedio je sadašnji premijer Branko Crvenkovski i naslijedio predsjednika Borisa Trajkovskog koji je poginuo u veljači u zrakoplovnoj nesreći u BiH.

"Očekujemo da će novoizabrani predsjednik Crvenkovski nastaviti na putu stabilnosti i napretka koji je postavio Boris Trajkovski kroz trajnu predanost jačanju međuetničkih odnosa i unapređivanje integracije Makedonije u euroatlantske integracije", rekao je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Sjedinjene Države potiču Crvenkovskog da kao predsjednik podrži kao prioritete "dovršenje provedbe Okvirnog sporazuma" kojim je 2001. u Ohridu okončan sukob Makedonaca i Albanaca i "reformi nužnih za približavanje Makedonije članstvu u NATO-u i EU-u", rekao je Boucher.

On je rekao kako SAD očekuje nastavak odlične suradnje s Crvenkovskim i jačanje već sada bliskih odnosa makedonskog i američkog naroda.

(Hina) xsl ydh

Pročitajte više