Washington post: Mali izgledi da Amerikanac bude papa

KADA konklava kardinala u Vatikanu konačno odluči o novom papi krajnje je nevjerojatno da bi to mogao biti Amerikanac, piše u srijedu list The Washington Post.

"Morate se pitati što je najbolje za opću crkvu. A lako bi moglo biti da u ovo vrijeme nije najbolje da Amerikanac bude papa", rekao je kardinal Francis George iz Chicaga, jedan od 11 američkih kardinala koji će sudjelovati u izboru nasljednika preminulog Ivana Pavla II.

Sjedinjene Države su previše moćan čimbenik na svjetskoj sceni da bi dale poglavara za više od milijardu katolika u svijetu, ocjenjuje Post i dodaje da to uvjerenje potječe iz proturječnih gledanja na Sjedinjene Države u Europi općenito, a u Vatikanu posebno.

Na Sjedinjene Države se gleda s prezirom zbog njihova grubog potrošačkog mentaliteta, s divljenjem zbog njihove religioznosti, sa strahom zbog moći i sa zavisću zbog njihova utjecaja u svjetskim poslovima, kaže Post.

Američku katoličku crkvu u Vatikanu se smatra ponekad i previše neovisnom i nediscipliniranom s njezinim prednjačenjem u međuvjerskom dijalogu i feminizmom unutar Crkve i visokoobrazovanom i pokatkad neposlušnom pastvom, piše list.

Vatikan zabrinjava i agresivnost liberalnog pokreta u Sjedinjenim Državama bilo da se unutar Crkve zauzima za vjenčanja svećenika i jednaka prava homoseksualaca ili izvan Crkve zagovara pravo na pobačaj.

Problem su i rastave braka jer na SAD otpada gotovo 70 posto zahtjeva Katoličkoj crkvi za poništenjem brakova svake godine. Od 67 milijuna katolika u SAD-u više od 6 milijuna je dobilo građanske razvode brakova bez poništenja od Katoličke crkve, čime gube pravo na pričest.

Istraživanja javnoga mnijenja pokazuju da su američki katolici liberalniji od Vatikana. Većina njih želi da sljedeći papa dopusti uporabu kontracepcije, dopusti ženidbu svećenika i vodi manje strogu politiku prema medicinskim istraživanjima na stanicama koje se dobivaju od fetusa.

Pročitajte više