Washington Post napao Carlu del Ponte

JEFFREY T. KUHNER, povjesničar i novinar Washington Posta u svom komentaru proziva Haaški sud da je odgovoran što su svjedočenja procurila u javnost, a ne hrvatski novinari. Upozorava da bi svaki sud na zapadu, a posebno u SAD-u, odbacio takve optužnice. Haaški sud i Carlu del Ponte nazvao je "grijehom struktura".

Komentaor jednog od najuglednijih američkih dnevnika smatra da optužnice koje je sud u Den Haagu pripremio za novinare imaju za cilj ušutkati oporbu Tribunala u Hrvatskoj.

“Da sam ja poput hrvatskih novinara dobio tajna svjedočenja iz Haaga, sigurno bih to objavio u svojoj kolumni, ali mene se ne bi usudili optužiti jer znaju kakvu bi to buru stvorilo u američkim medijima"- prenosi Večernji list dio iz Kuhnerove kolumne.

Optužnice upućene novinarima, upozorava Kuhner, nasrtaj su na temelje liberalne demokracije. Hrvatima svih političkih uvjerenja poručio je da "zajednički prokažu te optužnice kao neprihvatljivo kršenje temeljnih sloboda."

Kuhner smatra da glavna haaška tužiteljica pokušava dirigirati što će se objavljivati u hrvatskome tisku. Del Ponte, dodaje američki novinar, u osnovi tvrdi da su institucionalne ovlasti Haaškoga suda važnije od prava svih Hrvata na slobodu izražavanja i tiska.

Nada se da će John Bolton uskoro biti imenovan američkim veleposlanikom u UN-u, a što bi, po njegovu mišljenju, trebao biti kraj Carle del Ponte.

Položaj haaške tužiteljice bit će ozbiljno uzdrman kada novi veleposlanik Bolton, koji prezire Haag, sazna za optužnice koje su dobili hrvatski novinari, zaključuje Kuhner.

Haaški sud prije desetak dana podigao je optužnice za nepoštivanje suda protiv bišeg šefa hrvatske vojnoobavještajne službe Markice Rebića, novinara Ivice Marijačića, te protiv Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja, urednika i izdavača lista Hrvatsko slovo.

Pročitajte više