Washington za ponedjeljak priprema svečanost proširenja NATO-a na sedam novih članica

BIJELA kuća će u ponedjeljak u Washingtonu prirediti veliku svečanost obilježavajući prijam sedam zemalja bivšeg istočnog bloka u NATO.

Prema pomno razrađenom programu predsjednik George W. Bush će u Bijeloj kući pozdraviti premijere Bugarske, Estonije, Latvije, Litve, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, koji će prethodno predati dokumente o pristupu što ih pohranjuje američki State Department. Time će njihove zemlje i formalno postati nove članice NATO-a.

U ceremoniji, kojom će NATO sa sadašnjih 19 postati organizacija s 26 članica, sudjelovat će i glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer.

Svečanosti u Južnom dvorištu Bijele kuće nazočit će i premijer Hrvatske Ivo Sanader, kao i premijeri Albanije i Makedonije, tri zemlje koje također žele što prije ući u NATO i u tome imaju punu potporu Sjedinjenih Država.

"Ove srednjo i istočno europske demokracije već djeluju kao Saveznici kroz snažno pokazanu solidarnost i djelovanje u borbi protiv terorizma i pomažući da se ojača mir i demokracija u Afganistanu i Iraku", rekao je, najavljujući svečanost prijama glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

Veličina i razina svečanosti na kojoj će biti oko 5.000 ljudi svjedoči koliku važnost Sjedinjene Države pridaju širenju NATO-a na novih sedam europskih zemalja u trenutku kada nastoje izgladiti sukob s Europom potaknut Bushovim unilateralizmom u Iraku i ojačati Savez stvoren u doba Hladnoga rata za suočavanje s novim sigurnosnim izazovima poput terorizma i širenja oružja masovnog uništavanja.

"Dok NATO radi kako bi se suočio s novim izazovima 21. stoljeća, članstvo ovih sedam zemalja u NATO-u unaprijedit će stvar slobode i ojačati Sjevernoatlantski savez, središnji stub transatlantskih odnosa", rekao je glasnogovornik.

Uključivanje Hrvatske, Albanije i Makedonije u svečanost obilježavanja pokazuje da SAD ne kane stati sa širenjem NATO-a i da ozbiljno računaju i s te tri zemlje.

Svih deset premijera sastat će se i razgovarati s najvišim vodstvom SAD-a, predsjednikom Bushom, potpredsjednikom Dickom Cheneyom, državnim tajnikom Colinom Powellom te s američkim kongresnicima i senatorima, a na prijamu će im se obratiti i ministar obrane Donald Rumsfeld.

Osiguravajući nastavak proširenja NATO-a američki Kongres uskoro namjerava donijeti rezoluciju kojom čelnicima zemalja Saveza preporučuje da razmotre proces širenja i na Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju i to ne kasnije od 2007. godine.

Pročitajte više