Zagreb bi od legalizacije marihuane mogao godišnje zaraditi 145 milijuna kuna

Foto: 123rf

IZRAELSKA tvrtka Seedo koja se bavi proizvodnjom opreme za kućni uzgoj marihuane, izradila je istraživanje pod nazivom Weed Index 2018, u kojoj su kompilirali cijene marihuane u 120 gradova svijeta, ali i izračunali kolike bi porezne prihode tim gradovima donijela legalizacija marihuane.

Zagreb je na listi od 120 svjetskih gradova na 52. mjestu, s cijenom od 9,43 američka dolara po gramu. Marihuana je najskuplja u Tokiju, čak 32,66 dolara po gramu, a glavni grad Japana slijede Seul (32,44 dolara), Kyoto (29,64 dolara), Hong Kong (27,48 dolara) i Bangkok (24,81 dolar). Prvi europski grad na listi po skupoći grama marihuane je na šestom mjestu, a riječ je o Dublinu (21,63 dolara), dok je sedmi glavni grad Estonije Talin (20,98 dolara). U prvih deset najskupljih gradova za konzumaciju marihuane su još na osmom i devetom mjestu Šangaj i Peking, dok je deseti na listi Oslo.
 
Marihuana je najjeftinija u Južnoj Americi
 
Najjeftinija marihuana se pak može kupiti u glavnom gradu Ecuadora Quitu, u kojem gram stoji tek 1,34 dolara, a između 2 i 5 dolara se gram marihuane može kupiti u, redom po jeftinoći, Bogoti, Asuncionu, Jakarti, Panama Cityju, Johannesburgu, Montevideu (u kojem je marihuana legalna), Astani, Antwerpenu, Mumbaiju i New Delhiju. 
 
Najviše se tona marihuane godišnje konzumira u New Yorku, čak 77,44, a slijede ga pakistanski Karači (41,95 tona), New Delhi (38,26 tona), Los Angeles (36,06 tona) i Kairo (32,59 tona) na petom mjestu. Među deset gradova svijeta u kojima se najviše konzumira marihuana i dva su europska: London je na sedmom mjestu s 31,4 tone godišnje, a Moskva na devetom mjestu s 22,87 tona.
 
U Zagrebu se godišnje konzumira 3,43 tone marihuane
 
No osim što Weed Index donosi podatke o cijenama i potrošnji marihuane u 120 svjetskih gradova, zanimljiv je i po tome što nudi uvid u potencijalni porezni profit koji bi nastao ako bi se u tim gradovima odlučilo legalizirati marihuanu i oporezivati je kao što se oporezuju cigarete. Weed Index je u tom izračunu u obzir uzimao više faktora, poput godišnje konzumacije marihuane, poreza na cigarete, broj stanovnika itd. Podatke o cijenama i količini konzumirane marihuane su pak dobili iz službenih izvještaja Europske unije i UN-a itd. te preko crowdsourcinga.
 
Prema svemu tome, Zagreb - u kojem se godišnje konzumira 3,43 tone marihuane - mogao bi godišnje na legaliziranju i oporezivanju marihuane po poreznoj stopi za cigarete zaraditi 24,35 milijuna dolara. Preračunato u kune, riječ je o 145 milijuna kuna godišnje.
 
Turistički potencijal
 
Naravno, Weed Index ne uzima u obzir kakvo je političko i društveno uređenje u državama u kojima se nalaze gradovi te se ne bave time bi li gradovi na njihovoj listi mogli sami donijeti odluku legalizacije i oporezivanja marihuane, no to i dalje ne dovodi u pitanje iznose koje su izračunali. 
 
Godišnji proračun Grada Zagreba je oko 9 milijardi kuna, a prema proračunu za 2018. godinu za projekt Žičara Sljeme se izdvaja 150 milijuna kuna. To je samo jedan primjer koji pokazuje da bi Zagreb u godinu dana kroz legalizaciju i oporezivanje marihuane mogao imati novac da pokrije predviđeno izdvajanje za izgradnju sljemenske žičare u ovoj godini. 
 
Pritom treba naglasiti da Weed Index donosi podatke o aktualnoj konzumaciji marihuane u Zagrebu koja većinom otpada na njegove građane. Ako bi Hrvatska, a time i Zagreb, legalizirali marihuanu, ona bi postala i važan sektor za rast turizma u glavnom gradu Hrvatske koji bi se tako mogao brendirati te bi godišnji porezni prihodi od marihuane mogli biti i značajno veći od sada projiciranih 145 milijuna kuna.

Pročitajte više