Wesley Clark svjedočit će u Haagu uz velike mjere zaštite iskaza

BIVŠI zapovjednik NATO-a američki general Wesley Clark svjedočit će polovicom prosinca na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, a njegovo svjedočenje odvijat će se na sjednici zatvorenoj za javnost, objavio je u srijedu Haški sud.

Njegovo svjedočenje, zakazano za 15. i 16. prosinca, bit će objelodanjeno 48 sati kasnije, što se kao praksa pojavljuje po prvi puta na suđenju Miloševiću.

U sudskoj odluci o uvjetima njegova svjedočenja navodi se da je udovoljeno ekstenzivnoj listi zaštitnih mjera koje je kao preduvjet postavila američka vlada, a koje se tiču zaštite američkih nacionalnih interesa.

Njegov iskaz u sudnici pratit će dva predstavnika američke vlade, a 48 sati odgode do objavljivanja transkripata dano je američkim vlastima kako bi pregledale transkripte i uložile eventualne zahtjeve za naknadnim brisanjem dijelova iskaza.

Opseg glavnog ispitivanja i protuispitivanja bit će utvrđen unaprijed, a obrana će ga moći proširiti tek uz unaprijed ishođenu suglasnost američke vlade.

Kao bivši zapovjednik NATO snaga, Clark je 1999. godine vodio višetjedno bombardiranje SRJ kojim se htjelo okončati operacije jugoslavenske vojske na Kosovu.

Clark je također bio direktor za strategiju, planiranje i politiku združenog stožera američke vojske 90-ih godina kada su Amerikanci pokušavali pregovarati o kraju rata u BiH.

U razgovoru za emisiju "Meet the Press" televizijske postaje NBC, Clark je rekao da je tada proveo sate i sate pregovarajući s Miloševićem.

Pročitajte više