WHO: Kineska stoka mogla bi biti izvor SARS-a

STOKA s kineskog juga mogla bi biti krivac za širenje tajnovitog virusa atipične upale pluća zbog koje su umrle 62, a oboljelo 1.700 osoba u svijetu, izjavio je u utorak izvor blizak Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

"WHO proučava teoriju prema kojoj je izvor virusa stoka na jugu Kine. U nekim područjima pokrajine Guandong (Canton), ljudi žive sa životinjama - prascima, pilićima i patkama."

Kinu optužuju da ne daje informacije o epidemiji teškog akutnog dišnog sindroma (SARS) koji je uzrokovao smrt barem 34 osobe na jugu te zemlje, a onda se, preko Hong Konga, proširio u petnaestak zemalja.

Znanstvenici su opovrgnuli povezanost SARS-a i oblika "ptičje gripe" koja se koncem 1990-ih pojavila u tom dijelu svijeta, prešavši s peradi na ljude.

Hitoshi Oshitani, stručnjak za zarazne bolesti pri WHO u Manilli, kaže da virusi mnogih novih bolesti potječu od životinja, pa je tako virus smrtonosne hemoragične groznice ebole prešao s majmuna, a virus nipah sa šišmiša.

G. Oshitani misli da je virus SARS-a pogubniji od virusa ebole "što se tiče zaraznosti", ali "nije toliko poguban kada je riječ o težini bolesti i o smrtnosti".

Stručnjak je u ponedjeljak izjavio da znanstvenici jedanaest laboratorija u svijetu rade na otkrivanju tajnovitog virusa i da će ga vrlo brzo identificirati.

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više