WHO: Peking nije prijavio mnoge sumnjive slučajeve SARS-a

PEKINŠKI Ured za zdravstvo izvijestio je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) kako neke bolnice nisu prijavile mnoge sumnjive slučajeve atipične upale pluća kod pacijenata s blažim simptomima zaraze virusom SARS-a, rekao je u ponedjeljak šef WHO-ova ureda u Pekingu Daniel Chin.

Nakon posjeta dvama gradskim bolnicama s ekipom suradnika Chin je je izjavio kako za takvo stanje izravno odgovornima drži gradske zdravstvene dužnosnike.

"Možemo potvrditi da se prakticirao upravo ovakav pristup. Neki su pacijenti imali simptome karakteristične za upalu pluća i relativno brzo su se oporavili. Općenito govoreći, mnogi slučajevi nisu prijavljeni kao suspektni slučajevi", kazao je Chin.

Istodobno je u posljednja 24 sata u središnjoj Kini od posljedica zaraze ovom bolešću umrlo pet osoba, a prijavljeno je 12 novooboljelih, izvijestilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo zdravstva. Tri su osobe umrle u Pekingu, najvećem žarištu bolesti u svijetu.

Vlasti u Hong Kongu u ponedjeljak su izvijestile kako su od posljedica zaraze SARS-om umrle četiri osobe, a zaražena je i jedna četveromjesečna djevojčica.

Tajvanski predsjednik Chen Shui-bian u ponedjeljak je otvorio prvu bolnicu za liječenje oboljelih od atipične upale pluća. Predsjednik Chen, koji je preko usta i nosa nosio masku, posjetio je tajvansku vojnu bolnicu Sungshan koja je u sadašnjim uvjetima pretvorena u posebnu bolnicu sa 102 izolacijske bolničke sobe za oboljele.

Do sada je na Tajvanu od posljedica SARS-a umrlo 40 pacijenata, a 344 osobe su oboljele.

Pročitajte više