WHO: Istražite svoje rane slučajeve koronavirusa

Foto: EPA

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) komentirala je otkriće francuskih znanstvenika da je prvi slučaj koronavirusa u toj državi zabilježen u prosincu, čak mjesec dana prije prvog službenog slučaja te kazala da to nije iznenađujuće. WHO je pozvao sve države da provedu istragu o svojim najranijim slučajevima koronavirusa.

Bolest kasnije nazvana covid-19 prvi put je prijavljena od strane kineskih vlasti WHO-u 31. prosinca te se dosad mislilo da se u Europi nije širila prije siječnja. 

"To nam daje potpuno novu sliku o svemu", rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier na UN-ovom brifingu u Ženevi, referirajući se na francusko otkriće. 

"Otkriće nam olakšava razumijevanje potencijalne cirkulacije virusa", dodao je, rekavši da se do otkrića ranijih slučajeva zaraze koronavirusom može doći ponovnim testiranjem uzoraka pacijenata. 

Francuzi otkrili slučaj koronavirusa koji datira iz prosinca

Jedna francuska bolnica ponovila je testove na starim uzorcima pacijenata koji su bolovali od upale pluća i otkrila da je jedan oboljeli muškarac bio pozitivan na koronavirus najranije 27. prosinca.

To je gotovo mjesec dana prije nego li je francuska vlada potvrdila prve službene slučajeve koronavirusa.

U ovom trenutku nema dokaznih materijala da se virus proširio odnekud drugdje osim iz Wuhana. Umjesto toga, misli se da je francuski slučaj nekako povezan s osobom koja je putovala iz Kine u Francusku tijekom prosinca, dodaje WHO-ov glasnogovornik. 

Međutim, francuski pacijent nema nikakve izravne veze s Kinom ili recentnu povijest putovanja u Kinu pa stručnjaci podrobnije istražuju taj slučaj. 

Amerikanci napadaju Kinu, kažu da je virus izašao iz laboratorija u Wuhanu

Lindmeier je apelirao na druge države da provjere svoje slučajeve bolesti upale pluća ili ostale koji datiraju s kraja 2019. godine jer bi to moglo dati novu i čišću sliku o pandemiji.

Upitan o porijeklu virusa u Kini, Lindmeier kaže da je jako, jako važno sve to skupa dobro istražiti.

Američki državni tajnik Mike Pompeo kaže da SAD ima dokaze da je novi koronavirus produkt laboratorija u Wuhanu, unatoč tome što znanstvenici uvjeravaju WHO da je virus životinjskog podrijetla. 

"To će zahtijevati dodatne misije ili misiju u Kini i mi se veselimo novim istragama", dodao je Lindmeier. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više