WHO: Ptičja gripa opasnija od SARS-a

VIRUS ptičje gripe znatno je smrtonosniji od SARS-a koji je lani pogodio Aziju, i mogao bi prerasti u pandemiju što će ubiti pedeset milijuna ljudi, rekao je u ponedjeljak dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

WHO je prošli tjedan procijenio da bi virus H5N1 mogao zaraziti čak trideset posto svjetskoga stanovništva i ubiti između dva i sedam milijuna ljudi. To je konzervativna procjena, tvrdi Shigeru Omi, regionalni direktor WHO-ova ureda za Zapadni Pacifik.

"Maksimalna opasnost je veća... Možda 20 do 50 milijuna ljudi", rekao je Omi u govoru u Hong Kongu.

"Neće se moći usporediti sa SARS-om", kaže Omi. Od SARS-a, teškog akutnog respiratornog sindroma umrlo je 800 ljudi 2003.

Smrtnost od SARS-a kreće se oko 15 posto, a od smrtonosnog virusa ptičje gripe H5N1 umire gotovo trećina zaraženih. Taj se virus pokazao sposobnim vezati na više od jednoga domaćina, tvrdi Omi.

"Doživio je goleme genetske promjene i postao je još patogeniji. Ne napada samo perad, nego i mačke, svinje i tigrove... I patke imaju sve veću ulogu", kaže Omi.

Virus H5N1 ubio je ove godine 32 osobe u Tajlandu i Vijetnamu, a zbog njega su diljem Azije ubijeni milijuni komada peradi.

Pročitajte više