WHO: Ptičja gripa vjerojatni izvor nove pandemije

POSTOJI velika vjerojatnost da će virus ptičje gripe koji je pogodio veći dio Azije ove godine izazvati iduću pandemiju ljudske gripe, od koje bi moglo oboljeti do 30 posto svjetskog stanovništva, izjavio je u četvrtak visoki dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Nije pitanje hoće li nova pandemija gripe pogoditi čovječanstvo, nego je pitanje kada, rekao je Klaus Stohr iz WHO-a na konferenciji za novinare.

"Postoje procjene da će broj mrtvih biti između dva i sedam milijuna, a oboljelih će biti više milijardi budući da će 25 do 30 posto stanovništva biti zaraženo", rekao je.

"Ovaj virus će najvjerojatnije izazvati iduću pandemiju", izjavio je Stohr, aludirajući na virus ptičje gripe H5N1 zbog kojega su azijske vlade morale uništiti desetke tisuća pilića u pokušaju da spriječe širenje.

"Mi ne znamo hoće li do nove pandemije doći idući tjedan ili idućih godina", rekao je Stohr na konferenciji azijskih ministara zdravstva u Bangkoku.

"Moramo biti spremni sada", istaknuo je.

Američke tvrtke rade na proizvodnji cjepiva protiv virusa H5N1, ali ono će biti dostupno najranije u ožujku, rekao je.

Zemlje najteže pogođene virusom su Tajland, gdje je preminulo najmanje 12 ljudi, Vijetnam s najmanje 20 ljudi koji su podlegli virusu, i Kina - izvor teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) koji je izazvao paniku u svijetu prije dvije godine.

Stručnjaci strahuju od pandemije gripe nalik na onu 1918.-1919. za koju se vjeruje da je odnijela više od 20 milijuna života širom svijeta.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.