WHO: Sjeverna Koreja otvorila škole, ali i dalje su oprezni zbog koronavirusa

Foto: EPA

SJEVERNA Koreja ponovno je otvorila škole, ali je zadržala zabranu javnih okupljanja i propisala obvezno nošenje maski na javnim mjestima zbog prijetnje koronavirusa, rekao je u srijedu dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Sjeverna Koreja nije službeno prijavila ni jedan slučaj zaraze, ali sjevernokorejsko ministarstvo zdravlja svaki tjedan šalje podatke WHO-u o koracima koje poduzima u cilju suzbijanja virusa, rekao je Edwin Salvador, predstavnik WHO-a u toj zemlji.

Djeca moraju nositi maske i prati ruke

Po zadnjim podacima od 19. lipnja, ministarstvo je navelo da su sve obrazovne ustanove otvorene, a djeca moraju nositi maske te prati ruke.

Ministarstvo je također objavilo da je 922 ljudi koji su do sada testirani bilo negativno, dok su stotine drugih, uglavnom radnici u morskim lukama i na kopnenoj granici, u karanteni, rekao je Salvador.

„Na svim javnim mjestima uključujući trgovačke centre, restorane i hotele ljudima se mjeri tjelesna temperatura infracrvenim toplomjerima, postavljeni su punktovi za pranje ruku i dezinficijensi”, naveo je.

„Nošenje maski obvezno je za sve na javnim mjestima i nisu dopuštena nikakva javna okupljanja.”

Pripremljen i nacionalni plan pripravnosti za koronu

Pjongjang je u veljači pripremio nacionalni plan pripravnosti i odgovora na koronavirus na osnovi preporuka WHO-a, po kojima je svakih 130 kućanstava dodijeljen liječnik.

Formirano je i 235 timova za brzu reakciju za sumnjive slučajeve.

WHO je osigurao tisuću testova i 2900 komada opreme za osobnu zaštitu, uz laboratorijske reagense, rekao je Salvador, dodajući da se zdravstvene djelatnike obrazuje za prijetnju covida-19.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, koje se bavi interkorejskim pitanjima, objavilo je da je zbog ponovnog jačanja napetosti između dviju zemalja odgodilo planirano slanje 10 milijuna pomoći Pyongyangu putem UN-ova Svjetskog programa za hranu.

Pročitajte više