WHO: Sporazum o globalnoj kontroli duhanske industrije do 2005.

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) nada se da će prvi svjetski sporazum o kontroli duhanske industrije zaživjeti početkom 2005., stoji u priopćenju organizacije objavljenom u srijedu.

Do sada su sporazum, poznat pod nazivom Okvirna konvencija WHO-a o kontroli duhanske industrije, ratificirale 32 zemlje, a da bi sporazum prerastao u međunarodni zakon potrebni su potpisi još osam zemalja, izvijestili su predstavnici organizacije na konferenciji u Hanoju.

"Vrlo smo zadovoljni brojem zemalja koje su do sada ratificirale sporazum i optimisti smo u pogledu preostalih osam potpisa koliko ćemo ih prikupiti do kraja godine", rekao je koordinator inicijative plana čije je sjedište u Ženevi, Douglas Bettcher.

Kad sporazum postane zakon među ostalim će se pojačati kontrola reklamiranja duhanskih proizvoda te će biti povećan porez na duhanske proizvode čime će se pokušati utjecati na smanjenje njihove potrošnje.

Sudionici konferencije WHO-a upozorili su kako je pušenje sve veći zdravstveni problem u svijetu te da će se do 2030. godine, ukoliko se odmah ne poduzmu odlučne globalne mjere, broj umrlih od bolesti prouzročenih pasivnim ili aktivnim pušenjem udvostručiti i iznositi 10 milijuna ljudi godišnje.

Pročitajte više